ŠKODI ZDRAVLJU: Mleko stvara salo na stomaku, izaziva nadutost i gasove

Nikad više se nije pričalo o ishrani, međutim, postoje brojne zablude koje mnoge ljude zbunjuju. Neretko se dešava da se osoba koja vodi računa o tome šta jede ipak goji. Naime, recept za vitku liniju nije samo brojanje kalorija, veoma bitno je i kako kombinujete proizvode, ali i saradnja sa telom. A iznenadiće vas činjenice da pojedine i te kako zdrave namirnice nanose našem organizmu više štete nego koristi.

Verovali ili ne, reč je o mleku. Svakodnevno je prisutno u obrocima koje ljudi konzumiraju, ali nisu ni svesni koliko može da pospeši stvaranje sala na stomaku, koje se, čini se, najteže skida.

Većina proizvoda od mleka prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahteva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila. Nutricionisti ističu da u samo 250 ml mleka ima 15 gr laktoze, što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakvih problema sa varenjem.

Kada unosite u sebe previše mleka, ili u slučaju da vam nedostaje laktaze, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crevu i započeće njihova fermentacija. Za ovaj proces neophodna je voda, a ona se crpi iz creva, te može doći i do zatvora. To će rezultovati pojavu nadutosti i gasova, dok će se višak šećera pretvoriti u salo.

Kako se rešiti sala?

Najbitnije je od svega da osluškujete svoje telo. Jedite kada se zaista gladni, ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorele masti i obuzdala želja za grickanjem.

Zbog pogrešnog odabira hrane tokom dana i neredovnog spavanja, naš organizam upada u zamku - želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti. Želja za jelom postaje neodoljiva zbog stalnog protoka hormona.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još