Čekajući Godoa...

Pitanje: Da li smo dočekali Godoa? Odgovor: Verovatno, možda, ne znam, nikada nećemo saznati. A i kad saznamo, nećemo znati da smo saznali. Pitanje: Da li smo dočekali Beketa? Odgovor: Stotinak godina od rođenja Semjuela, pedesetak godina od prvih premijera Godoa, došao nam je ne iz Dablina, Londona, Pariza, već iz Novog Sada...

Možda ga i nismo očekivali iz tog pravca. Nekako su nas i Estragon i Vladimir zbunili svojim dijalozima-monolozima-replikama-šlagvortima. O čemu se ono pričalo, o čemu sam ono pisao? Zbunila nas stara predrasuda da sve dolazi sa zapada, osim zapada, koji je nekako bliži istoku. Ili juga, koji je u ovom slučaju, eto, malo na severu.

Branka Janković-Knežević, posle serije portreta Žan-Pola Sartra, Franca Kafke, Bertolda Brehta, Pabla Pikasa, Jozefa Bojsa, Danila Kiša, upustila se u avanturu ali sa nestrpljivo očekivanim ishodom, u crtež po modelu koji čekamo toliko dugo. Dočekali smo Beketa u "Haosu" u utorak, 8. aprila u 20.00, mada smo ga čekali još od 19.00, ne zato što smo beketovali, već zato što samo mi znamo zašto. 

Dočekali smo i goste iz Novog Sada, nadam se lepo, a voleo bih da su zadovoljni kako smo ih dočekali, bar onoliko koliko smo mi sretni što su nam došli. Tekst u katalogu "Čekajući Godoa..." dr Irine Subotić, suvišno je i pričati kako i koliko čekamo njene tekstove. I uvek s nestrpljenjem iznova čekamo šta će nam reći, a uvek ima nešto novo i na neki novi način. A čekaćemo i dalje...

I nismo samo mi čekali Godoa. Kada kažem "mi", mislim na Vladimira i Estragona i na publiku, i/ili kritiku, i medije, već ovde mislim i na istoriju umetnosti... Mislim da moderna umetnost već dugo čeka... da sad ja ne objašnjavam šta. Kad su to mnogo bolje objasnile Irina Subotić, Borka Božović, to jest sama umetnica svojim crtežima - Branka Janković-Knežević.

Ko je čitao-pročitao Beketa i/ili gledao-video Godoa, ne bi smeo da čeka... Ili... neka čeka... Za vašu informaciju, Godo je stigao, ali ostaje do 3. maja 2008. godine. Ciklusi su 50 i 100 godina, pa razmislite. Da li baš hoćete da čekate i nekog sledećeg Godoa? Ja da. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još