Da se prema Srbiji postupa isto kao prema drugim državama

PRAG, 29. avgusta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov češki kolega Vaclav Klaus složili su se u ponedeljak u zamku Lani kraj Praga, da se prema Srbiji u procesu evrointegracija mora postupati jednako, prema kriterijumima iz Kopnehagena, isto kao i prema ostalim zemljama koje su ušle u EU ili imaju ambicije da postanu članice.

"Nemam ni najmanje ambicije da nekoj zemlji savetujem ili da je guram ka nekom rešenju. Ja imam jedinu želju, to nije savet, to je želja - da se prema Srbiji postupa isto neutralno bez apriornih stavova kao što se postupa prema bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji", rekao je Vaclav Klaus.

Boris Tadić je ponovo naglasio da Srbija neće priznati Kosovo.

"Dok sam ja predsednik, Srbija neće priznati Kosovo. Ne verujem da će to učiniti i neko posle mene", kazao je Tadić. On je neprihvatljivim oznacio i zahtev za ukidanjem paralelnih institucija na severu Kosova kako je zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsednik Srbije upozorio je da one obezbedjuju zdravstvo, školstvo i da su legalne jer su demokratski izabrane.

"Srbija ni taj uslov ne može da prihvati da bi dobila status kandidata. Ali Srbija će sve učiniti da se izvrši konačan obračun sa organizovanim kriminalom, ne samo na severu Kosova već i u celom regionu. Mi na tome radimo sa našim partnerima iz SAD i Velike Britanije čak i na globalnom planu, zašto to ne bismo radili u regionu", kazao je Tadić.

Klaus je istakao da ne samo on, već i češka vlada i sami Česi imaju puno razumevanje za ambicije Srbije da postane što pre članica i apelovao na Brisel da nadje prostor da ozbiljno pregovara sa Srbijom o učlanjenju iako sada u vremenima kriza Unija ima itekako ozbiljne razloge da se bavi sobom samom.

..

Pogledajte još