Beograd i Zagreb da se vrate dijalogu

PRAG, 29. avgusta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je u ponedeljak neprimerene izjave koje su prethodnih dana dali šef srpske diplomatije i hrvatska premijerka i upozorio da Beograd i Zagreb moraju da nastave putem dijaloga kako su ga na viši nivo digli on i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

"Srpsko-hrvatski odnosi su suviše važni da bi nekoliko neodmerenih izjava njihov razvoj dovelo u pitanje. Za mene su neke izjave koje su poslednjih dana izneli i ministar spoljnih poslova Srbije i premijerka Hrvatske apsolutno neprihvatljive. Moramo se vratiti dijalogu, rešavati konkretne probleme i vratiti se najbližem prijateljstvu", rekao je Tadić.

On je upozorio da na taj način doprinosi i interesima Češke i svake druge države u EU.

"Kada smo već imali tragičnu istoriju, rat i zločine, uvek sam smatrao da je osnova za naše buduće odnose da svi budemo potpuno jasni u osudi zločinaca i ratnih zločina. Odnosi izmedju Srbije i Hrvatske su od fundamentalnog značaja za sudbinu jugoistočne Evrope", kazao je Tadić.

Tokom posete Kosovu, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je sredinom prošle sedmice da je Hrvatska najveći prijatelj Kosovu u regionu. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je potom da kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji.

..

Pogledajte još