U Srbiji evropski standardi

Osmi forum i izložba bankarskih tehnologija Technobank 2008 biće održan 9. i 10. aprila 2008. u hotelu "Continental Beograd" i biće posvećen platnim transakcijama putem bankarskih kartica uz primenu savremenih ICT tehnologija. Konferenciju će u 9.00 otvoriti Radovan Jelašić, guverner NBS. Prema podacima NBS, u Srbiji je trenutno izdato 5,72 miliona kartica, od čega polovinu čine "dinacard" kartice, dok se broj POS terminala po rasprostranjenosti približio evropskim standardima i premašio 55.000. Broj bankomata u Srbiji krajem 2007. prelazi 2.000. Prateći trendove u razvoju platnih kartica i bezgotovinskog plaćanja, organizatori skupa o bankarskim tehnologijama i ove godine organizuju okrugli sto, na kome će se raspravljati o sledećim temama: "Beskontaktni platni sistemi" i "Analiza kreditinih rizika i kolekcije". 

Neke od tema konferencije su: tehnologije koje primenjuju korisnički servisi i kol-centri, upravljanje rizicima i naplata neizmirenih dugova, korišćenje biometrijskih tehnika, rešenja protiv krađe identiteta, berzanski finansijski sistemi, investicioni fondovi. U izložbenom delu predstaviće se beskontaktni POS terminali, kartice lojaliteta, poklon-kartice, kartice sa slikama, M−payment sistemi, 3D sigurnosni sistemi za bezbedne e-commerce sisteme, novi POS terminali i bankomati i slično. Savremeni tokovi novca diktiraju iznalaženje najefikasnijih metoda i sredstava plaćanja, a efikasno elektronsko bankarstvo je od prioritetne važnosti. Upravo je pružanje usluga, izgradnja i održavanje infrastrukture neophodne za funkcionisanje poslova s platnim karticama u finansijskom i bankarskom poslovanju cilj ovakvih skupova, na kojima sa zajedničkim interesima nastupaju banke i informatičke kuće iz Srbije. 

Na Technobank 2008. biće dodeljene i nagrade: "Oscard" za najveći doprinos u razvoju kartičarstva u prethodnoj godini, kao i Nagrada za bankarsku tehnologiju, koju će dobiti najbolje bankarsko tehnološko rešenje predstavljeno na konferenciji. Učesnici osmog Technobank su MTS 064, "Pexim Cardinfo", "Pexim Solution", "Ingenico", "First Data", "Certus", "Austrija Csrd", "Špica", "Oracle", "Oberthur", "Algotech", "Microsoft" i drugi, ukupno 50 domaćih i stranih kompanija. Organizatori skupa su: ASIT− Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije, Narodna banka Srbije i Privredna komora Srbije.

("Pregled")

Pogledajte još