Većinski kapital treba da ostane državni

Privatizacija društvenih vodoprivrednih preduzeća u Srbiji trebalo bi da bude sprovedena tako da vlasništvo u njima bude mešovito, ali da isti deo kapitala ostane u vlasništvu države, rečeno je juče na sastanku grupacije za vodoprivredu u Privrednoj komori Srbije. 

Sekretar te grupacije Dragoslav Jovanović je rekao da bi posle privatizacije država trebalo da ima najmanje 51 odsto vlasništva u tim preduzećima, jer su radovi koje ona izvode od velikog javnog interesa, a to su odbrana od poplava, regulisanje kanalske mreže i drugo. Privatizacija tih preduzeća trebalo bi da bude završena do kraja 2008, ali bi zbog političkih prilika u zemlji mogla da bude odložena, dodao je Jovanović. On je ukazao da u Srbiji ima 14, a u Vojvodini 16 društvenih vodoprivrednih preduzeća spremnih za privatizaciju, u kojima je zaposleno po 50 radnika. 

Predstavnik Republičke direkcije za vode Saša Kulić rekao je da bi Srbija trebalo da se reši društvene svojine i da bi društvena vodoprivredna preduzeća većinski kapital trebalo da prenesu na javna vodoprivredna preduzeća, a ostatak kapitala trebalo bi da pređe u privatno vlasništvo. Na taj način bi država imala mogućnost da utiče na njihov rad i imala kontrolu nad njihovom delatnošću, koja je od javnog interesa. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.