Prodaja "Matroza" za 10 dana

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je juče da će za desetak dana biti objavljen poziv za prodaju na licitaciji "Matroza", koji je u stečaju. Dinkić je u Sremskoj Mitrovici obišao Voganjski put, pogone "Melera" i "Metalfera", koji su do sada najveće inostrane investicije u ovom kraju. "Meler" proizvodi komponente za distribuciju električne energije i zapošljava gotovo 1.000 radnika, a uskoro će biti mesta za još 300 nezaposlenih. Proizvodnja je gotovo isključivo namenjena inostranom tržištu. 

Anita Batrićević, jedan od direktora u pogonu, izjavila je da se upravo u Sremskoj Mitrovici beleži jedan od najbržih razvojnih trendova u čitavom sistemu "Melera", čije je sedište u Bonu, a čije se firme nalaze na više kontinenata. "Metalfer", podignut na lokaciji nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Proleter", osposobljen je da na najsavremeniji način izrađuje rebrastu armaturu. Do kraja godine počeće i proizvodnja žice u kolutovima. Sada zapošljava 100, a do kraja će primiti još toliko radnika. Realizaciju oba projekta u velikoj meri pomogla je i Republička agencija za strana ulaganja i promociju izvoza. Ukazavši na značaj izgradnje ta dva proizvodna pogona i izrazivši spremnost da država podrži njihove dalje razvojne planove, Dinkić je istakao da Sremska Mitrovica ponovo postaje ozbiljan industrijski centar. 

Uskoro bi ovde trebalo da krene i izgradnja pogona dve velike firme iz Japana i Kine. Dinkić je ukazao i na značajne mogućnosti za nova radna mesta koja se nude u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje i na pravu podršku koju pruža ovdašnja lokalna samouprava, kada su u pitanju strana ulaganja.

("Pregled")

Pogledajte još