Promene u vlasničkoj strukturi VAC-a

Petra Grotkamp, kćerka jednog od dvojice osnivača VAC-a, koja u vlasništvu ima 16,67 odsto deonica, želi da kupi 50 odsto deonica za koje nudi 500 miliona evra.

VAC su posle Drugog svetskog rata osnovali socoijaldemokrata Erih Brost i konzervativac Jakob Funke. Njihovi naslednici i danas upravljaju koncernom. Petra Grotkamp je Funkeova kćerka, a prema navodima medija, troje unučadi socijaldemokrate Brosta već se složilo sa ponuđenom cenom.

Za okončanje posla potrebno je da se složi i advokat Peter Hajneman, izvršilac testamenta Brostove udovice koja je umrla prošle godine. Navodno je prvi susret advokata i Petre Grotkamp protekao povoljno.

U nemačkim medijima se do sada najčešće navodilo da su vlasnici VAC-a zavadjeni zbog čega koncern i ima dva direktora - Bodo Hombah zastupa naslednike socijaldemokrate Brosta, a Kristijan Ninhaus vlasnike iz porodice Funke.

VAC grupa ima godišnji promet od 1,1 milijarde evra i spada u najveće nemačke medijske koncerne. U zemlji i inostranstvu VAC ima 38 dnevnih listova, 108 magazina i časopisa, 133 oglasne, 250 novina za potrošače, štamparije, radio stanice i internet-poslove.

BERLIN, 30. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još