DERMATOLOZI SAVETUJU: Koja je najbolja hidratacija prema tipu kože?

Kako biste pravilo hidrirali kožu, važno je da koristite preparate namenjene vašem tipu kože. Prilikom kupovine savetuje se da dobro proučite sastav, jer različiti sastojci mogu da nadraže kožu. Kao glavni krivac za iritaciju i začepljenje pora navode se sintetski mirisi koji su česti sastojak brojnih proizvoda, poput hidratantne kreme, mleka za čišćenje, tonika, ruževa, pudera. Oni zapravo ne bi trebalo ni da imaju miris.

Hemikalije u takvim veštačkim mirisima uglavnom nisu navedene na deklaracijama, a problematično je to što mogu da ometaju hormonske aktivnosti i uzrokovati upalu i iritacije, poput peckanja, svraba ili perutanja kože. Tako će samo pojačati oksidativnu štetu, a sve to vodi ubrzanom starenju kože.

Povezuju se i sa povećanim rizikom od ozbiljnih stanja, poput astme i raka, piše "She Finds". Što se tiče direktnog uticaja, takvi sastojci mogu i da blokiraju male otvore u koži koji su povezani sa lojnim žlezdama, podstičući rast bakterija koje dovode do plikova.

Zato je važno da izaberete hidratantni proizvod na kom je navedeno da pripada komedogenoj kozmetici, ondosno da je proizvod nekomedogen. To znači da ne začepljuje pore, i ovo posebno važi za one sa masnijom tipom kože, sklonom aknama.

Najbolja hidratacija po tipu kože

Osim toga, osobe sa masnom kožom i kožom koja je sklona aknama trebalo bi da biraju proizvode na bazi vode i bez ulja, a ne kreme. Kreme su ipak najbolje za suv tip kože, jer će zbog gustine duže ostati na njoj i dublje delovati, sprečavajući isušivanje.

Normalan ili mešoviti tip kože ima veći izbor, ali ako ipak pomalo naginje suvoći, bolje da izaberete gušće i kremastije proizvode. U slučaju da je koža masnija, gelovi i kreme na bazi vode, idealan je izbor.

Za osobe sa osetljivom kožom, važno je da izaberete proizvod bez mirisa, parabena i ostalih iritansa.

Svakako, pre same upotrebe novih proizvoda, kako biste ih testirali, nanesite ih na kožu unutrašnje strane podlaktice. Ako nakon 24 do 48 sati nema reakcija, proizvod možete staviti na lice.

Izvor: Gloria.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još