POČELA SEZONA: Kako prepoznati simptome alergija i kako ih lečiti?

Alergija je preterana reakcija imunog sistema na određenu supstancu. Alergijske reakcije predstavljaju neočekivanu, neobično jaku reakciju imunog sistema na razne uzročnike, rekla je dr Aleksandra Vukov, pedijatar subspecijalista pulmolog, alergolog i klinički imunolog.

Ona objašnjava da najčešći uzročnici iz prirode su: poleni drveća, trava, korova, grinje, dlake kućnih ljubimaca, buđ...

- Sumnju da imamo problem sa alergijom na uzročnike iz prirode treba da pobudi činjenica da nekoliko nedelja tokom sezone ili nekoliko godina u isto vreme imamo sledeće simptome: kijanje, curenje iz nosa, zapušen nos, crvenilo i svrab u očima, grebanje u grlu, kašalj ili otežano disanje - objasnjava dr Vukov.

Pick metoda i testiranje iz krvi

Dr Vukov ističe da se testiranje na alergije može izvršiti na dva načina.

- Prvi je način prick metoda, koja podrazumeva nanošenje kapi alergena na kožu podlaktice i zatim pravljenje kontakta kože i alergena lancetom. Ukoliko imamo alergiju na mestu kontakta će se za petnaestak minuta pojaviti crvenilo. Drugi način je testiranje iz krvi, kojim utvrđujemo nivo antitela za određeni alergen koji može biti 0-6 klase - navodi doktorka.

Prema njenim rečima, ako se nekom od metoda pokaže da imamo alergiju na neki od uzročnika, potrebno je primeniti odgovarajuću terapiju. Terapija se može primeniti na nekoliko načina, a to je izbegavanje kontakta sa alergenom, zatim farmakoterapija i na kraju imunoterapija.

Dr Vukov ističe da je izbegavanje kontakta sa alergenima iz prirode veoma teško, jer je potrebno pratiti koncentraciju nivoa alergena u vazduhu i izlaziti napolje kada je koncentracija najniža (posle vetra ili kiše), nositi zaštitne naočare i šešire tokom boravka u prirodi, skidati odeću po ulasku u dom, prati ruke i lice i ne sušiti veš napolju...

- Farmakoterapija predstavlja upotrebu lekova, kao što su: antihistaminici – lekovi koji uklanjanju ili smanjuju simptome alergije (kijanje, zapušen nos, svrab u očima i nosu...), dekongestivi – kapi i sprejevi koji oslobađaju zapušenost nosa i nazalni kortikosteroidi, odnosno lekovi koji smanjuju otok i upalu u nosu - objašnjava dr Vukov.

Ona dodaje ako upotreba lekova nije uspešna u uklanjanju tegoba, savetuje se imunoterapija.

- Imunoterapija predstavlja davanje rastućih doza alergena u obliku kapi, tableta ili vakcina, kako bi imuni sistem stvorio blokirajuća antitela u cilju da kada sledećeg puta bude u kontaktu sa tim alergenom reakcija organizma bude blaža ili u potpunosti izostane - navodi dr Aleksandra Vukov.

Zavisno od stepena alergije imunoterapija može trajati tri do pet godina.

Ukoliko sumnjate da imate alergiju na bilo koji od pomenutih uzročnika, potrebno je da pratite svoje simptome neko vreme.

U tom periodu izbegavajte boravak napolju u delu dana kada je koncentracija alergena na kog sumnjate u vazduhu visoka. Ako tegobe traju, potrebno je da se javite alergologu na pregled, kako bi vam pružio adekvatnu terapiju u zavisnosti od stepena alergije i vaših simptoma.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još