Koliko boje utiču na raspoloženje?

* Crveni tonovi podstiču energiju, ali i agresivnost, zato nije dobro da dominiraju u domu. U manjoj meri imaju pozitivan učinak u dnevnoj i radnoj sobi, a nikako se ne preporučuju u kuhinji jer bude apetit i u spavaćoj sobi jer uzrokuju nesanicu.

(old_image)

* Žuta boja ima efekat sunca u kući, pozitivno utiče na raspoloženje i budi energiju. Svetli tonovi preporučuju se za sve prostorije, dok tamnije nijanse žute mogu da budu „teške“, a posebno bi ih trebalo izbegavati u radnom prostoru, jer uspavljuju i remete koncentraciju.

(old_image)

* Zelena je hladna boja i u potpunoj suprotnosti sa crvenom. Doprinosi harmoničnom ambijentu, opušta i ublažava stres. Najpozitivnije deluje u dnevnom boravku, trpezariji, radnoj i dečjoj sobi. Maslinasto zelena budi melanholiju i mučninu.

(old_image)

* Plava ima umirujuće dejstvo, jer nosi osvežavajuću energiju mora i neba. Svetli i tamni tonovi plave deluju stimulativno na mozak i ublažavaju nesanicu, pa su idealni za spavaću sobu.

(old_image)

* Ljubičasta uvek doprinosi dobroj atmosferi, efektna je u dnevnom boravku, ali bi je trebalo izbegavati u spavaćoj, dečjoj i radnoj sobi, kuhinji i kupatilu, jer može da uzrokuje uznemirenje.

(old_image)

* Narandžasta je, poput ljubičaste, odlična za dnevni boravak jer podiže energiju, ali negativno deluje u spavaćoj i dečjoj sobi, kao i kuhinji.

Pogledajte još