Rok za podnošenje zahteva 15. april

Građani Srbije, a posebno studenti koji su od 2005. radili u SAD, do 15. aprila imaju rok za podnošenje zahteva za povraćaj poreza, objavljeno je na studentskom portalu "Studentski svet". 

Građani koji su u SAD radili u toku 2006. i 2007. mogu i nakon postavljenog roka da zatraže svoj novac, pri čemu će dobiti manju svotu zbog plaćanja penala. 

Potrebnu dokumentaciju čine formulari W2 i DS−2019, kao i fotokopija ili skenirana slika vize i kartice sa brojem socijalnog osiguranja, a specijalizovane agencije pružaju usluge pronalaženja neophodnih dokumenata putem Interneta, dok nadoknadu odbijaju nakon uspešno sprovedenog postupka. Američke poreske vlasti zahtevaju od svih osoba koji na njihovom tlu zarade više od 3.400 dolara da prijave svoj prihod, a pogrešno popunjeni formulari se lako otkrivaju, dok prekršioci bivaju okrivljeni za krađu poreza američkih građana, što utiče na odbijanje budućeg viznog zahteva. Svi građani mogu besplatno na sajtu www.studentskisvet.com da izvrše procenu iznosa povraćaja na osnovu informacija koliko su dugo radili i za koju platu. 

Prosečno trajanje postupka, slanje dokumentacije, provera njene kompletnosti i autentičnosti od strane ovlašćenog računovođe i odobravanja povraćaja traje oko 12 nedelja. Pravo na povraćaj poreza koji su im bili odbijeni od bruto iznosa zarada imaju svi građani Srbije koji su radili u inostranstvu. Prijavljivanje za povraćaj poreza je pravo, ali i obaveza za sve one koji su radili u inostranstvu, a svi strani državljani imaju pravo na delimičan ili potpun povraćaj navedenih sredstava u zavisnosti od države u kojoj su radili i osnova po kome su tamo boravili, navodi se u saopštenju.

("Pregled")

Pogledajte još