Retorika Beograda i Prištine ne doprinosi smirenju

Predstavljajući izveštaj o stanju na Kosovu od 16. aprila do 15. jula, Zarif je naveo da se kriza na severu Kosova dogodila posle perioda koji je obuhvaćen izveštajem.

Zarif je podsetio da su kosovske vlasti 25. jula "bez ikakvog upozorenja i najave" pokušale da preuzmu kontrolu na administrativnoj liniji rasporedjujući pripadnike specijalne jedinice ROSU na dva carinska prelaza.

Šef Unmika je podsetio da je u incidentima koji su usledili poginuo jedan pripadnik kosovske policije i naglasio da su to bili najozbiljniji incidenti na Kosovu od 2008. godine.

"To nas je podsetilo da su pitanja koja su uzrok tih incidenata i dalje nerešena", rekao je Zarif i ocenio da je prava sreća da se neredi sa severa Kosova nisu preneli i na ostali deo kosovske teritorije.

Zarif je pohvalio ponašanje Kfora i podsetio da će pripadnici te misije biti odgovorni za čuvanje spornih kapija na prelazima najmanje do 15. septembra i izrazio zadovoljstvo što se Beograd i Priština vraćaju za pregovarački sto u Briselu.

On je podsetio da su 20. jula kosovske vlasti uvele embargo na robu iz Srbije, što je izazvalo spor oko toga da li se poštuje CEFTA sporazum. Zarif je ocenio da je u rešavanju tog problema primetio "pragmatičniji pristup kosovskih vlasti" i dodao da se nada da će taj problem biti uskoro rešen.

NJUJORK, 30. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još