Srbija mora da rasformira paralelne strukture

"Neki od najvećih problema na Kosovu imaju veze s tim da Srbija ne samo da podržava kriminalne strukture na Kosovu, već aktivno zabranjuje integraciju kosovskih Srba", rekao je Hodžaj na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od 16. aprila do 15. jula.

On je istakao da su predlozi o podeli Kosova koji se čuju iz Beograda "veoma opasni, jer otvaraju mogućnost za etničke podele u svim zemljama bivše Jugoslavije".

"Srbija nema pravo da finansira i podržava sopstvene paravojne nelegalne formacije na severu Kosova. To mora da se prekine, jer je u suprotnosti sa rezolucijom 1244, Ahtisarijevim planom i međunarodnim pravom"
, poručio je Hodžaj.

"Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok nikada nisu imali prave izbore i to je jedini deo Evrope gde kriminalci drže stanovnike kao taoce zbog svojih ekstremističkih interesa... To je raj za razne švercere, gde kriminalci zaradjuju novac, a građani žive veoma loše... i mi se borimo protiv toga", dodao je on.

Hodžaj je rekao da je kosovska policija 25. jula, kada je pokušala da preuzme administrativne prelaze sa centralnom Srbijom Brnjak i Jarinje, izvršila "akciju na profesionalan način". Šef kosovske diplomatije je istakao da kosovska policija nije koristila silu, već je, prema njegovim rečima to činila srpska vlada, čiji članovi su više puta ušli ilegalno na Kosovo i, kako je rekao, "podbunjivali ljude koji su postavili ilegalne barikade".

On je ponovo optužio srpsku delegaciju u pregovorima sa Prištinom da je odbila da učestvuje na sastanku u julu, gde je trebalo da se razgovara o carinskim pečatima.

NJUJORK, 30. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još