Počinje Mostra: Zvezde stižu u Veneciju!

Aronofski kao predsednik žirija, Al Paćino kao dobitnik nagrade za životno delo i Džordž Kluni na otvaranju Filmskog festivala u Veneciji - popularne Mostre!

Ovogodišnji, 68. po redu Filmski festival u Veneciji počinje danas, 31. avgusta i trajaće sve do 10. septembra. O najboljim ostvarenjima u konkurenciji od dvadesetak naslova odlučivaće žiri kojim ove godine predsedava reditelj Daren Aronofski ("Rekvijem za san", "Crni labud"). Međutim, žiri će ove godine sigurno posebno obeležiti jedan njegov "van-filmski" član - muzičar Dejvid Birn.

Nagrada za životno delo će ovog puta otići u ruke glumačke legende Al Paćina, koja će mu biti uručena odmah nakon projekcije njegovog rediteljsko-glumačkog poduhvata "Wild Salome" koji je nastao iz glumčeve inspiracije delom Oskara Vajlda.

Takmičarski program otvara novi film u kome se kao reditelj i glavni glumac pojavljuje Džordž Kluni (na fotografiji dole popularni glumac stiže u Veneciju). Radi se o političkoj drami "Martovske ide" (The Ides of March) o kojoj više možete saznati OVDE.

U trci za Zlatnog lava naćiće se filmovi sa svih krajeva sveta, pa su tu: novi film Dejvida Kronenberga A Dangerous Method, zatim novo delo Ejbela Ferare "44 Last Day On Earth" o čekanju kraja sveta s Vilijamom Defoom i Paz de la Huertom u glavnim ulogama, Polanski stiže sa filmom Masakr, a Vilijam Fridkin predstavlja film "Killer Joe" u kome Metju Mekonahi ubija majku zbog osiguranja.

FOTO GALERIJA: Džordž Kluni stiže u Veneciju!

Pored Stiva Mekvina, An Hui, Marjane Satrapi i Toda Solondza, u glavnoj konkurenciji su i tri reditelja iz Azije: Tajvanac Vei Te-Šeng s istorijskom dramom "The Rainbow Warriors", hongkonški hitmejker Džoni To s filmom "Life Without Principle" i Japanac Sion Sono koji će se s adaptacijom mračne psihološke mange "Himizu" boriti za prestižnog Zlatnog lava.


Van takmičarskog programa, takođe, očekuje niz zanimljivih naslova. U Veneciju s novim filmom stiže Madona. Radi se o istorijsko-ljubavnoj priči W.E.. Takaši Šimizu, kralj japanskog horora, na Lidu će predstaviti film "Tormented", a Stiven Soderberg triler Zaraza o kome sve možete saznati OVDE.

Pogledajte još