I komunalci na tender

Partnerstvo privatnog i javnog sektora, razvijeno u mnogim zemljama, zahteva pažljivo planiranje i dokumentovanost na svim nivoima realizacije. Štaviše, neophodan je razvoj institucionalnih kapaciteta koji bi prilagodili propise i zakonodavni okvir koji je Srbiji potreban radi što većeg privlačenja direktnih stranih investicija − istakao je Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, na jučerašnjoj konferenciji o privatno-javnom partnerstvu u jugoistočnoj Evropi. 

Prema njegovim rečima, cilj konferencije je i podizanje svesti o značaju partnerstva privatnog i javnog sektora, prezentovanje putokaza za uspešan razvoj Srbije. Očekivani rezultati ovakvog partnerstva treba da doprinesu unapređenju glavnih ekonomskih trendova u zemlji − rastu bruto društvenog proizvoda, smanjenju stope nezaposlenosti i inflacije, što sve vodi većem prilivu stranih investicija. Otvaranje mogućnosti za uspostavljanje međunarodnih ekonomskih odnosa i regionalnog povezivanja trebalo bi da doprinese jačanju trgovinskih veza između susednih zemalja regiona, unapređenju kvaliteta javnih usluga, usklađivanju s EU propisima i standardima i prihvatanju i primeni najbolje prakse u onome što podrazumeva adekvatnu primenu privatnog i javnog partnerstva − rekao je Miloš Bugarin. Kao najveće probleme u privatno-javnom partnerstvu Džon Devi, rukovodilac odeljenja za razvoj "Vector Management Limitied", pomenuo je birokratiju kao boljku svih vlada, ali i nedovoljnu obučenost ljudi i manjak iskustva u oba sektora. 

Prema njegovim rečima, veoma je skupo pretočiti neku ideju u praksu ako nema političke podrške i potrebne infrastrukture za to partnerstvo. Kirk Lovrić, savetnik u "Corporate department Paul Hastings", posebno se osvrnuo na značaj podele rizika u ovoj saradnji, podsetivši pri tom da investitore interesuje visok rast, ali i stabilnost. Na ovom skupu čulo se i da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja priprema strategiju, koncept privatizacije oko 500 javnih komunalnih preduzeća, koja bi trebalo da bude završena u septembru ove godine. Biće utvrđeno koja će se preduzeća i kako privatizovati, ali i koja neće. Za sada se razmišlja o primeni koncepta partnerstva privatnog i javnog sektora, koncesije, ali za neka komunalna preduzeća biće određena i delimična, a za neke i potpuna privatizacija, ili odjednom ili na rate.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.