Aranžman sa MMF-om jača kredibilnost Srbije

BEOGRAD, 31. avgusta 2011. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u sredu da dogovorom o novom kreditnom aranžmanu iz predostrožnosti sa Medjunarodnim monetarnim fondom Srbija jača fiskalnu kredibilnost na medjunarodnom tržištu.

Šoškić je na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a i Vlade Srbije kazao da je postignuti dogovor važan, jer će "Srbija popraviti pozicije na medjunarodnom tržištu", a omogućiće i da "cena finansiranja javnog duga bude niža".

"To jeveoma važno u ovom trenutku, jer je u medjunarodnim okvirima prisutna kriza javnih finasija i njihove kredibilnosti i u takvim okolnostima zemlje koje žele da finansiraju budžetski deficit, poput Srbije, uz ovakvu vrstu aranžmana popravljaju svoje pozicije na medjunarodnom tržištu", kazao je on.

Šoškić je ocenio da će u narednom periodu Srbija morati da pokaže da je u stanju da "u punoj meri poštuje principe fiskalne odgovornosti".

"Važno je da se etabliramo na medjunarodnom finansijskom tržištu, kao zemlja koja je u stanju da solidno izmiruje svoje obaveze", kazao je guverner NBS i dodao da je to bitno jer će od cene finansiranja zavisiti sposobnost privrednog oporavka, rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti.

...

Pogledajte još