Vitamini su balet, a primabalerina je vitamin E

Kad stigne proleće, sa stalnim smenjivanjem toplog i hladnog vremena, a naš imunitet je pri tom slab, može se sa sigurnošću reći da sledi prehlada ili upala bešike. Da bismo preventivno delovali i bolesti preduhitrili, bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje da se pomoć potraži u svakodnevnoj ishrani, i to unošenjem vitamina. 

Za jak imunitet potrebno je da svakog dana kroz ishranu unesemo tri vitamina: A, C i E, koji su u kombinaciji posebno delotvorni. Bankhofer preporučuje ACE-salatu od šargarepe, paradajza, paprike i seckanog peršuna, uz marinadu od limunovog soka, ulja od klica pšenice, soli i bibera. 

Druga mogućnost je ACE-koktel, koji se sastoji od četvrt litra sveže ceđenog soka od pomorandže, osmine litra soka od šargarepe i dve kašičice ulja od klica pšenice. Ovaj koktel dobro je popiti i za doručak. 

Vitamin A ne samo da jača imunitet, već i oči i disajne puteve. Ali i vitamin C, ne samo da štiti od prehlade, već i jača kod stresa i učestvuje u produkciji hormona sreće. Bankhofer podseća na izjavu jednog američkog profesora: - Svi vitamini su važni, recimo da oni predstavljaju balet. Primabalerina je vitamin E, jer jača srce i krvotok.
 
Vitamin E je važan i za alergične na polen. Bankhofer tvrdi da se konzumirajući integralne proizvode i salatu s maslinovim uljem jake alergijske reakcije mogu umanjiti. 

Compress

Pogledajte još