Iznad Ade za 40 meseci

Ugovor je vredan 118,6 miliona evra, što se uklapa u svetsku cenu kvadratnog metra mosta.

Juče je u Skupštini Beograda − Starom dvoru potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji mosta preko reke Save, na donjem špicu Ade Ciganlije, između Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i konzorcijuma koji je pobedio na međunarodnom tenderu, a čine ga austrijski Porr kao lider, slovenački SCT (Slovenija ceste d.d) i nemački DSD Bruckenbau GmBH kao partneri. Vrednost ugovora je 118,6 miliona evra, a rok za izgradnju mosta 40 meseci. Most preko Save prelazeći preko donjeg špica Ade Ciganlije, biće izgrađen na kosim kablovima (zategama) i jednim pilonom (stubom) visokim 200 metara, koji će nositi kolovoznu konstrukciju. Ukupna dužina mosta biće 929, širina je 45, dok je najveći raspon iznad plovnog puta 376 metara. 

Imaće šest saobraćajnih traka, plus dva koloseka za šinski saobraćaj (metro) i dve pešačko-biciklističke staze. Most sa pilonom, već je nazvan novim simbolom Beograda, prvi je i najznačajniji element beogradskog unutrašnjeg magistralnog poluprstena, brze gradske saobraćajnice, ukupne dužine 17,5 kilometara, od čega je na objektima preko 8,5 kilometara (u tunelima oko tri, a na mostovima i petljama oko 5,5 kilometara). 

- Ovo je istorijski trenutak za Beograd, jer je poslednji most za vozila (Gazela) izgrađen 1974, a Železnički (kod Beogradskog sajma) 1979. godine - rekao je Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika. - Novi most će biti novi simbol Beograda. Verujum da će most biti završen što pre, najkasnije za 40 meseci, ali sasvim je sigurno da će grad krenuti u izgradnju još bar dva mosta preko Dunava, preko Ade Huje, odnosno Borča−Zemun. 

Govoreći o mostu, ne samo kao svetski poznati mostograditelj, predsednik SANU, nego i kao predsednik žirija za izbor idejnog rešenja, ali i odgovarajući na novinarsko pitanje o ceni, akademik Nikola Hajdin je rekao: 

- Beograd je grad sa svetski relevantnim mostovima, govorim o tri mosta izgrađena posle 1950. godine, koji su, svaki u svom vremenu, bili rekorderi, kod kojih su primenjivane nove tehnologije, nova konstruktivna rešenja. Primera radi, most kod Sajma je prvi železnički most na kablovima u svetu. U proteklih 30 godina izgrađeno ih je preko 1.000, dok je danas 90 odsto mostova koji se grade u svetu − na kablovima. Zato je sasvim prirodno da Beograd dobije most s pilonom i kablovima, jer se u svetu svi mostovi čiji je raspon iznad 160 metara (ovaj naš ima raspon od 367 metara) grade na ovaj način. Cena mosta nije visoka, odnosno, savim je u svetskim granicama. Naime, cena kvadratnog metra mosta kreće se između 2.000 i 2.500 evra.

("Pregled")

Pogledajte još