KUVARI OTKRIVAJU: Koje greške pravimo kad kuvamo testeninu?

Italijanski kuvari otkrili su nekoliko koraka koje moramo da znamo ako želimo savršenu testeninu, ali i njen preliv.

Na prvu se čini kao da je kuvanje testenine „prosto kao pasulj“, ali postoji razlika između obavljanja tog zadatka i stvarnog usavršavanja kuvanja. Naime, važno je znati kako odabrati oblik testenine i odgovarajući umak, koliko dugo kuvati testeninu, kao i kada tačno dodati testeninu u vodu u šerpi, jer sve to igra ulogu u tome koliko dobro će vaše jelo ispasti, piše Huffpost.

Verovatno ste do sad čuli da je važno dodati so u vodu u loncu – i da bi ona trebalo da ima ukus okeana. Lina Nikolai, rođena u Napulju, sada kuvarica u Il Piattu u Vašingtonu, objasnila je da to ne samo da daje ukus testenini, već takođe daje aromu “tekućem zlatu” (ili vodi za testeninu) koju bi trebalo da koristi kao dodatak svom prelivu.

„Stvarno se vidi razlika kada nije dodata so. Testenina je stvarno bljutavog ukusa čak i ako je propratni umak aromatičan. Solim kada voda počne da ključa. Tako će se brzo otopiti. Pazite da pričekate dok se so potpuno ne otopi pre dodavanja testenine – objasnio je Đenaro Kontaldo, autor knjige Đenarova kuhinja: Obilna jela iz italijanske kuhinje koja štede novac.

Osim što testenini daje ukus, so može da pomogne i u procesu kuvanja.

„Slana voda je stabilnija od neslane vode zbog otopljenih jona natrijum hlorida. Kao rezultat toga, slana voda ima višu tačku ključanja od neslane, pa se testenina kuva na nešto višoj temperaturi, što dovodi do bolje konzistencije”,rekao je Stiv Samson, kuvar restorana Rossoblu u Los Anđelesu.

Ako želite da napravite svoju testeninu kao italijanski kuvar, koristite toplu vodu sa česme, a ne hladnu. Frančesko Makej, glavni kuvar u čak tri restorana u Londonu, i autor knjige Mezzogiorno: Southern Italian Cooking, preporučuje da počnete s toplom vodom jer će brže doći do tačke vrenja. To može da uštedi vreme, a neće uticati na krajnji rezultat ukusa vaše testenine.

Sada kada imate toplu vodu u loncu na ringli, šta je sledeće? Da li možete da dodate testeninu? Ne tako brzo. Patrik Mani iz Pazza Market & Cucina kaže da je ključno pričekati dok voda ne proključa da bi se testenina stavila u lonac.

„Ako ne pričekate da voda proključa”, testenina će upiti previše vode i postati kašasta, rekao je.

Nikolai se slaže i kaže da dodavanje testenine u vodu pre nego što prokuva može da načini testeninu gumastom.

Dok bi voda apsolutno trebalo da proključa pre nego što dodate testeninu, kuvari kažu da nije važno koliko dugo voda ključa pre nego što to učinite; većina dodaje testeninu odmah, ali ako voda kuva nekoliko minuta pre nego što to učinite, i to je u redu.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još