Raskinut ugovor s "Atekom"

Odbor za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor odlučio je da vladi predloži raskid ugovora o kupovini tog rudarskog basena s austrijskom kompanijom "Atek". Odbor je doneo jednoglasnu odluku o raskidanju ugovora s tom kompanijom, koja je tražila produženje roka za uplatu celokupne sume od 466 miliona dolara, a vlada bi na današnjoj sednici trebalo da tu odluku potvrdi. 

Predlog te kompanije bio je da odmah uplati 230 miliona dolara, što bi uz već uplaćenih 150 miliona bilo 380 miliona dolara, kao i povećanje licitacione garancije za dodatnih pet miliona dolara, na 15 miliona. Ostatak od 86 miliona dolara bio bi uplaćen do 7. maja. Atek je u revidiranoj ponudi naveo i da će odmah uplatiti garanciju od 60 miliona dolara za dobro izvršenje posla. 

Sednici Odbora za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor, pored ministara i direktorke Agencije za privatizaciju Vesne Džinić, prisustvovali su i predstavnici rukovodstva RTB Bor i predstavnici svih reprezentativnih sindikata tog preduzeća. Potpredsednik vlade Božidar Đelić najavio je da će na sednici vladinog Odbora za privatizaciju tog preduzeća zaposlenima u RTB Bor biti prezentovane ponude austrijskog "Ateka" i ruskog SMR-a i na kraju će se oni odlučiti za potencijalnog kupca te kompanije. 

- Namera je da to ne bude samo odluka nekoliko ministara nego da sindikati, zaposleni i menadžment u RTB-u budu upoznati s obe ponude i da oni daju predlog i nalože vladi šta treba da uradi, i mi ćemo to usvojiti u četvrtak - rekao je Đelić. On je dodao da je važno da se i u slučaju RTB "politika ostavi po strani" i da se odluke donose u interesu građana Srbije, tačnije u interesu ljudi koji žive i rade u Boru i Majdanpeku. 

Potpredsednik vlade nije želeo da komentariše izjavu vlasnika "Ateka" Mirka Kovača da se ruska kompanija SMR nije pridržavala tendera i da nije priložila bankarsku garanciju, istakavši da će i to biti razmotreno na Odboru. 

("Pregled")

Pogledajte još