File pozvao Crnu Goru da pokaže jedinstvenost na putu ka EU

Iz kabineta Filea agenciji Beta je preneseno da su telefonski razgovori sa opozicionim liderima, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Igorom Lukšićem bili konstruktivni.

"Komesarova poruka bila je jedinstvena i upućena svim učesnicima u Crnoj Gori, a glasi da se svi pozivaju da na delu pokažu svoju opredeljenost i državničku prijemčivost za napredak Crne Gore na putu ugra]ivanja u evropske strukture i da na postizanju tog cilja rade zajednički"
, rečeno je Beti u kabinetu Filea.

Evropski komesar je istakao da je u poruci od 21. avgusta ohrabrio sve strane u Crnoj Gori da "nastave da ispunjavaju obaveze, kao i da iskažu odgovornost u svemu što se tiče napora Crne Gore za primenu sedam ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koji vode otvaranju pregovora o članstvu u EU".

Diplomatski zvaničnici bliski Fileu su istakli da je "ispunjavanje pravnog okvira potrebnog za izbore jedan od sedam ključnih prioriteta, te ako Crna Gora želi da počnu pregovori, taj zahtev mora da bude ispunjen".

"Nas cilj je da pomognemo Crnoj Gori da ispuni ove zahteve, tako da pomno pratimo razvoj u Crnoj Gori oko ispunjavanja prioriteta, i zato i razgovoramo sa raznim učesnicima u tom procesu"
, naveli su diplomatski izvori EU.

U izjavi od 21. avgusta File je pozdravio informaciju iz Podgorice da su parlamentarne partije postigle preliminarni politički sporazum o usvajanju izbornog zakona.

On je podvukao važnost da parlament taj zakon usvoji "što pre bude moguće", a to je nazvao i "ključnim testom spremnosti političkih partija da na delu pokažu svoju posvećenost integraciji u EU".

"Konsenzus političkih partija i unutar crnogorskog društva po pitanju integracije u EU je veliki plus za evropski kurs Crne Gore", poručio je tada File.

Da bi bio usvojen zakon o poslanicima i odbornicima, koji je uslov za dalje napredovanje Crne Gore na putu ka EU, potrebno je da bude postignut dogovor o jeziku. Opozicija traži, kako je navela, "apsolutnu ravnopravnost" srpskog sa crnogorskim jezikom.

BRISEL, 31. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.