Djaci u školama i pored spora oko jezika

PODGORICA, 1. septembra 2011. (Beta) - Nastava u školama u Crnoj Gori počela je u četvrtak u skladu s kalendarom i pored zahteva opozicije da se odloži početak školske godine i poziva dela nevladinog sektora na bojkot zbog spora oko naziva nastavnnog predmeta za jezik, preneli su podgorički elektronski mediji.

Opozicija je dva dana uoči početka školske godine tražila od premijera Igora Lukšića da se odloži početak školske godine, dok ne bude postignut dogovor o nazivu nastavnog predmeta o jeziku, što je premijer odbio.

Ministarstvo prosvete je ranije upozorilo školske uprave i roditelje da je školska nastava obavezna i da će se izvoditi po nastavnom planu i programu.

Neke nevladine organizacije koje zastupaju roditelje ranije su pozvale na bojkot nastave dok se u statusu ne izjednače srpski i crnogorski jezik.

Skupština Crne Gore trebalo bi u petak da počne raspravu o izmenama Zakona o opštem obrazovanju, koje je predložila vlada a kojima se, pored obaveznog crnogorskog u školama izučavaju i srpski i drugi jezici u službenoj upotrebi.

Opozicija predlaže da se on zove maternji jezik i književnost, dok je premijerovo rešenje bilo crnogorski/maternji jezik i književnost. Dogovor o jeziku je uslov opozicije za podršku izbornom zakonu, koji je neophodan kako bi zemlja dobila datum za početak pregovora o članstvu sa EU.

..

Pogledajte još