Iz Srema prognano 20 hiljada Hrvata

KUKUJEVCI, 1. septembra 2011. (Beta) - Sremski biskup rimokatoličke crkve Djuro Gašparović izjavio je u četvrtak da je iz regiona Srema u Vojvodini početkom 90-ih godina prošlog veka pod pretnjama proterano više od 20 hiljada Hrvata.

"Hrvati su prisilno i uz pretnje i nasilje morali da zamene svoje kuće u Sremu", rekao je Gašparović, posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u sremskom selu Kukujevci.

Predstavnici Zajednice prognanih Hrvata Vojvodine apelovali su na Josipovića da u razgovoru sa državnim vrhom Srbije insistira na procesuiranju nalogodavaca i izvršilaca zločina etničkog čišćenja Hrvata iz Srema.

Oni su ocenili da se progonstvo sremskih Hrvata često zaboravlja ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i medjunarodnoj zajednici. Josipoviću su poručili da se dobrosusedski odnosi ne mogu stvarati na zaboravu zločina.

Meštani sela Kukujevci hrvatske nacionalnosti ispričali su Josipoviću da su početkom 90-ih godima bili izloženi strašnim pretnjama, otpuštanjem s posla, brutalnim premlaćivanjima i ubistvima.

Naveli su da su u tim zločinima u početku učestvovale redovne policijske snage Srbije, dok su ubistva vršile paravojne formacije. Prema njihovim rečima u tom delu Srema ubijeno je sedmoro ljudi, od kojih je šest masakrirano. U selu Kukujevci od 500 hrvatskih porodica koliko ih je bilo pre rata, danas ih je ostalo pet.

..

Pogledajte još