Pijanistkinja Mina Rusché Krajnović nastupa za Svetski dan Roma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog strateškim aktom Vlade Republike Srbije prvi put započinje tradiciju obeležavanja najznačajnijeg nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, a to je Svetski dan Roma.

Svetski dan Roma biće obeležen nizom programa i aktivnosti koje će se održati 8. aprila 2023. godine sa početkom u 12.00 časova u Somboru, u sali Skupštine grada (zgrada Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor).

Romska kultura biće predstavljena na savremen i edukativan način, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije u našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke. Romi su poznati kao izuzetno profesionalni muzičari, a romska kultura prisutna je kao inspiracija u mnogim kulturama širom sveta.

Prezentacija kulturnog dostignuća poznatih Roma i Romkinja koji su "razbili" stereotipe o Romima širom sveta biće predstavljena uz muzičku pratnju na klaviru u izvođenju pijanistkinje Mine Rusché Krajnović.

Mina Rusché Krajnović završila je srednju muzičku školu u klasi prof. Olge Jovanović, osnovne studije u klasi Nevene Popović i Master studije u klasi prof. Vladimira Miloševića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Sarađivala je sa mnogim eminentnim muzičarima. Tokom školovanja osvojila je 57 nagrada na međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Održala je 5 solističkih koncerata u salama SANU, Galerije Kolarca, ArtGet-a i Progresa i bila učesnik na preko 100 muzičkih festivala i koncerata, kao solista ili kao član kamernih ansambala. Bila je redovni član ciklusa 'Odabrani za odabrane' u organizaciji Vladimira Stojnića. Jedan je od brend ambasadora muzičkih instrumenata Strauss Rottman. Pored klasične muzike, danas se bavi i aranžiranjem i komponovanjem pop i filmske muzike. Redovni je profesor u muzičkoj školi Marko Tajčević.

Program događaja možete pogledati ulaskom na link.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još