Jedanaestog aprila 1948. postavljen kamen-temeljac Novog Beograda

Beograd, 11. april 2008. godine - Danas je 60. rođendan najveće opštine u regionu - Novog Beograda. Posle „najveće spavaonice“, izrastao je u najnaseljeniju opštinu na Balkanu sa 300.000 stanovnika, dobrom infrastrukturom, visokim standardom stanovništva i odličnim potencijalima za dalji razvoj.

Davnašnji plan da se Beograd proširi na levu obalu Save počeo je da se ostvaruje po završetku Drugog svetskog rata (1948. godine). Močvarno i peskovito tlo pretvoreno je u najveće gradilište u čitavoj SFRJ. U radnim akcijama učestvovalo je oko 100.000 srednjoškolaca, studenata, radnika i inženjera iz cele tadašnje Jugoslavije. 

Radilo se na izgradnji predsedništva vlade (Palata federacije), Studentskog grada, stambenog naselja Tošin bunar, tzv. „Paviljonima“, hotelu „Jugoslavija“. 

Iako ponikao na pesku, Novi Beograd je opština sa najviše zelenila. Samo u „Parku prijateljstva“ je zasađeno je stotinak platana - simbola mira, ovale reke su oplemenjene zelenilom i kulturnim i zabavnim sadržajima, između blokova su igrališta,radnje,tržni centri.

N.D.

Pogledajte još