NOVA METODA LEČENJA: Implantabilna baterija koja pomaže pri uništavanju tumora

Kineski naučnici razvili su implantabilnu i samopunjivu bateriju koja pomaže pri uništenju tumorskih ćelija, tako da reguliše mikrookruženje koje potpomaže rast tumora.

Studija je objavljena u stručnom časopisu "Science Advances" i pojašnjava rad baterije koja je u kombinaciji s prolekom tirapazaminom uspela da smanji volumen tumora za prosečno 90 posto u roku od dve nedelje i eliminisala tumore u četiri od pet laboratorijskih miševa.

Tirapazamin je eksperimentalni bioreduktivni lek protiv raka koji se aktivira na toksičnom radikalu samo pri vrlo niskim nivoima kiseonika (hipoksije), a prolek je biološki neaktivna supstanca sve dok ne dospe u organizam gde se putem metabolizma pretvara u biološki aktivan lek.

Tim istraživača sa Univerziteta Fudan dizajnirao je implantabilni uređaj koji se sastoji od biokompatibilnog polimida na bazi karbonila i metalnog cinka.

Takva baterija uspeva da formira ciklus pražnjenja i samopunjavanja i omogućuje da se u tumorima miševa kiseonik troši ravnomerno.

Na taj se način u tumoru regulišu i sadržaj kiseonika i pH nivo.

Studija je pokazala da baterija optimizuje efekat tirapazamina kada je u pitanju uništenje tumora kod miševa. Naime, ovaj prolek koristi stanje tumora osiromašeno kiseonikom da bi selektivno uništavao hipoksične stanice, odnosno one s manjkom kiseonika.

Istraživanje je pokazalo i da se baterija može koristiti kao efikasan regulator mikrookruženja tumora za antitumorsku terapiju, rekao je Zang Fan, profesor na Univerzitetu Fudan i jedan od autora studije.

Naučnici ističu da za vreme istraživanja nisu uočene abnormalne promene u telesnoj težini, ni na koži ili glavnim organima miševa, što ukazuje na bezbednost baterije u in-vivo laboratorijskom istraživanju.

- Ovaj rad je kombinovana studija koja koristi tehnologiju baterija i bioterapiju. Ne samo da je reč o novoj metodi lečenja tumora, već je stvoren i presedan za baterije u biomedicinskoj primeni - rekao je Ksia Jongdžao, profesor na Fudanu i jedan od autora studije.

Izvor: n1info.rs, Hina
Foto: Pixabay

Pogledajte još