Pet miliona evra za očuvanje nasledja na Kosovu

PARIZ/BEOGRAD, 1. septembra 2011. (Beta) - Generalna direktorka Uneskoa (UNESCO) Irina Bokova rekla je u četvrtak da su zemlje donatori obezbedile pet miliona evra za projekte zaštite srpskog kulturnog nasledja na Kosovu.

Irina Bokova, koja će u petak učestvovati na Devetom regionalnom samitu Uneskoa, u izjavi agenciji Beta precizirala je da je tri miliona evra donacija obezbedilo osam zemalja, a dva miliona evra Rusija, kao i da su sa UNMIK-om i Srpskom pravoslavnom crkvom postignuti potrebni dogovori o projektima.

"Već smo postigli sve potrebne dogovore. Tri miliona evra smo proteklih godina dobili od osam zemalja donora: Nemačke, Češke, Grčke, Albanije, Turske, SAD, Madjarske i Francuske", rekla je Irina Bokova u telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Pariza.

Irina Bokova je ocenila da je kultura veliki potencijalni izvor društveno-ekonomskog razvoja, prihoda i radnih mesta i izrazila nadu da će kreativni ljudi, političari i lokalne vlasti u regionu predložiti zajedničke projekte koji će naići na interesovanje investitora.

Ona je rekla da će u novi nacrt budžeta Uneskoa biti uvršćen jednogodišnji projekat "Kultura i nasledje", koji finansira Španija i program "Mostovi govore" u okviru kojeg će u blizini važnih mostova u regionu biti organizovana brojna kulturna dešavanja.

..

Pogledajte još