ISTRAŽIVANJE KOJE OHRABRUJE: Više opcija za žene sa karcinomom dojke

Mastektomija možda neće automatski biti potrebna za žene sa više tumora na istoj dojci, pokazuju nova istraživanja.

- Istorijski gledano, ženama sa više tumora u jednoj dojci savetovano je da uklone dojku. Sada im se može ponuditi manje invazivna opcija sa bržim oporavkom - rekla je u saopštenju dr Džudi Boui sa klinike Mejo u Ročesteru, koja je vodila istraživanje.

Njen tim je proučavao 204 žene starije od 40 godina sa dva ili tri rana stadijuma karcinoma u jednoj dojci koje su bile zainteresovane da izbegnu mastektomiju, prenosi Reuters.

Žene su imale lumpektomiju (delimičnu mastektomiju) za uklanjanje tumora, nakon čega je usledilo zračenje cele dojke plus dodatno zračenje usmereno na svako mesto lumpektomije.

Tokom narednih pet godina, tri odsto žena imalo je lokalne recidive, stopu sličnu pacijentima sa jednim tumorom u dojci koji imaju terapiju za očuvanje dojke, objavili su istraživači u Journal of Clinical Oncology.

Većina pacijenata je bila u postmenopauzi, sa estrogenskim receptorom (ER) – pozitivnim receptorom humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2) – negativnim kancerom dojke i sa dva obolela mesta. Nijedna od tih karakteristika nije predviđala recidiv, rekli su istraživači.

Međutim, postojala je značajno veća stopa recidiva kod 15 žena koje nisu imale MRI pregled, odnosno nisu radile magnetnu rezonancu pre operacije.

U ovoj grupi, petogodišnja stopa lokalnog recidiva bila je 22,6 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto u većoj grupi žena koje su imale preoperativnu magnetnu rezonancu da bi potvrdile stepen karcinoma.

- Trebalo bi razmotriti magnetnu rezonancu pre operacije kako bi se osiguralo da nema opsežnije bolesti - rekla je dr Boui.

- Neki pacijenti možda i dalje preferiraju ili zahtevaju mastektomiju, a to je savršeno dobar pristup. Ali mogućnost izbora za pacijente sa dijagnozom karcinoma dojke je veliki korak napred - dodala je doktorka.

Izvor: n1info.rs, Reuters
Foto: Pixabay

Pogledajte još