MINISTARSTVO APELUJE NA GRAĐANE: Oprezno prilikom kupovine hrane, pojačane kontrole

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preporučilo je potrošačima povodom uskršnjih praznika da kupuju hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima - samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama, a najavljuju i pojačanu inspekcijsku kontrolu.

U saopštenju se navodi da na pijacama treba kupovati jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum njihove proizvodnje, a proizvode od mleka i mesa na propisanim temperaturama.

- Apelujemo na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno deklarisana, odnosno da se ponašaju sa 'pažnjom dobrog kupca', ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi mogli preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekte u poslovanju sa hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde - navodi se u saopštenju.

Oni ističu da će u vreme praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, naročito ribe, mesa i jaja, veterinarski inspektori pored redovnih inspekcijskih nadzora sprovoditi i vanredne odnosno koordinisane kontrole svih mesta na kojima se prodaje hrana životinjskog porekla u svim okruzima Srbije. Ove kontrole se planiraju i izvode u skladu sa analizom rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Podseća se da su veterinarski inspektori tokom 2022. godine izvršili 4.897 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora u objektima za promet na malo koji stavljaju u promet hranu životinjskog. Tokom kontrola utvrđeno je 1.581 neusaglašenosti, doneto 1.160 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti i podneto 273 prijave nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

Veterinarska inspekcija u okviru svojih redovnih aktivnosti i u skladu sa ovlašćenjima, vrši stalni nadzor u objektima za proizvodnju, preradu, skladištenje i promet hrane životinjskog porekla – specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnicama delikatesa, samoposlugama, megamarketima, restoranima, poslastičarnicama, kioscima brze hrane i zelenim pijacama.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još