Perspektiva članstva u EU podsticaj pomirenju

Tadić je na otvaranju devetog samita šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom “Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi” rekao da aktivno uključivanje institucija EU u rad regionalnih foruma predstavlja potvrdu evropske budućnosti svih zemalja jugoistočne Evrope.

On je dodao da je održavanje samita na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca, koji zajednički organizuju Unesko i Srbija, još jedna potvrda posvećenosti Beograda procesu pomirenja, dijalogu i promovosanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu.

Tadić je rekao da kriza o kojoj danas svi govore nije samo ekonomska, već pre svega kriza vrednosti i morala i da je za njeno prevazilaženje neophodno što pre početi zajednički projekat obnove univerzalnih ljudskih vrednosti.

Srpski predsednik je kazao da je izuzetni komunikativni potencijal savremene umetnosti potvrđen i brojnim umetničkim projektima u regionu, kao što je zajednički angažman umetnika i institucija iz BiH i Srbije na osnivanju Muzeja savremene umetnosti u Sarajevu ili bijenala “Tajm mašin” u Konjicu, na kome je predstavljeno 50 savremenih umetnika iz regiona jugoistočne Evrope.

KOSTOLAC, 2. septembra 2011. (Beta)