Malinari najavljuju protest za 10. septembar

0

Predsednik novoosnovane Unije proizvođača malina i drugog jagodičastog voća Dragiša Terzić najavio je u petak da će 10. septembra malinari organizovati protest ukoliko se ne ispuni njihov zahtev da jedinstvena akontna cena maline za sve proizvođače u Srbiji bude 100 dinara za kilogram.

Terzić je agenciji Beta rekao da proizvodjači malina zahtevaju i sistemsko rešavanje problema u toj poljoprivrednoj grani, kao i subvenciju za izvoz tog voća od ukupno 16 do 17 miliona evra, s obzirom da, kao je istakao, izvoz malina državi godišnje donosi čist devizni prihod od 150 miliona evra.

“Unija je poslala pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru poljoprivrede i trgovine Dušanu Petroviću sa kojima tražimo hitan sastanak”
, rekao je on i dodao da će u slučaju da ne bude dogovora malinari organizovati proteste u više gradova.

U Uniji se nalaze udruženja malinara iz Priboja, Prijepolja, Bajine Bašte, Užica, Ibvanijce, Novog Pazara, Kosjerića, Požege, a najavljeno je da će se pridružiti udruženja iz još pet gradova, kazao je on.

Terzić je rekao da će protesti biti mirni i naveo da je u planu i organizovanje vožnje ka Beogradu. Dodao je da se malinari neće suprotstavljati policiji.

BEOGRAD, 2. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.