MODERNE I UDOBNE: Kočije kojim će kralj Čarls ići na krunisanje – klimatizovane i "na dugme"

Britanski kralj i kraljica-pratilja, na krunisanje u Vestminstersku opatiju, stići će udobnijom, relativno modernom kočijom. Takođe, ruta kojom će se povorka vraćati biće mnogo kraća od one kojom se kretala kraljica Elizabeta Druga, 1953. godine.

Kraljevski par voziće se na krunisanje državnim kočijama koje su prvi put korišćene 2014. godine, a poznate su kao kočije za Dijamantski jubilej (Diamond Jubilee State Coach).

Prolazak kočija biće samo jedan od spektakularnih prizora krunisanja koje je zakazano za 6. maj.

Ruta kojom će se povorka vraćati posle krunisanja biće mnogo kraća od puta koji je prešla kraljica Elizabeta Druga 1953. godine, a kralj Čarls i kraljica-pratilja Kamila biće u Zlatnim državnim kočijama (Gold State Coach) koje se koriste na svakom krunisanju od 1830-ih godina.

Kraljevski par i drugi članovi kraljevske porodice krenuće od kapije Bakingemske palate i uputiti se ka Vestminsterskoj opatiji, gde će ceremonija krunisanja početi u 11 časova po britanskom vremenu (12 časova u Srbiji).

Trasa je duga 2,1 kilometar i vodi duž Vajthola i pored Trga parlamenta.

Pre nekih 70 godina, kraljica je putovala Viktorijinim nasipom pored reke Temze, što je nešto duži put, te je prešla 2,6 kilometara.

Povratna etapa, koja je nazvana Krunidbena pocesija, biće duga 3,7 kilometara i kralj Čarls proći će pored vojski iz celog Komonvelta, kao i svih službi oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Kraljičino povratno putovanje bilo je oko četiri puta duže. Elizabeta Druga prešla je na kočijama put od osam kilometara, što je trajalo dva sata tokom kojih je mahala okupljenima duž Pikadilija, ulica Oksford i Ridžent.

Kraći put kralja Čarlsa, kako navode britanski mediji, izabran je iz praktičnih razloga.

Kočije za Dijamantski jubilej najnovije su kraljevske kočije i napravljene su u Australiji. Izgledaju tradicionalno, ali su u stvari veoma moderne i imaju klimatizaciju, prozore koji se regulišu elektronski i savremene pojaseve za vezivanje.

- Napravljene su od aluminijuma, što je prilično neobično, jer je većina kočija napravljena od drveta, a imaju i hidraulične sisteme, što znači da je vožnja neverovatno udobna - kaže Seli Gudsir, kustos kraljevske umetničke kolekcije (Royal Collection Trust) kojoj pripadaju i kočije.

U vozilo su ugrađeni komadi drveta sa istorijskih brodova i zgrada, uključujući zamak Balmoral, Kentenberijsku katedralu i Vestminstersku opatiju.

Gledano izbliza kočije su spoj zlata, stakla i sjaja, moglo bi se reći – krune na točkovima.

To sve znači da će kraljevski par biti pošteđen truckanja na putu do Opatije.

Prisećajući se svog krunisanja 1953. godine, kraljica Elizabeta je opisala vožnju u Zlatnim državnim kočijama iz 18. veka kao "užasnu" i "ne baš udobnu".

Jedan od njenih prethodnika, Vilijam Četvrti, krunisan 1831. godine, opisao je svoje putovanje u kočijama kao da je na brodu "na uzburkanom moru".

Bakingemska palata nije komentarisala razlog izmena kada su kočije u pitanju.

Uprkos nedostacima Zlatnih državnih kočija, reč je o izuzetnom primeru zanatskog umeća, sa složenim rezbarijama ispod tankog sloja zlata i panelima prekrivenim slikama. Možda su neudobne, ali kočije su pravo pokretno umetničko delo.

Kočijama od četiri tone, na ovom važnom putovanju, upravljaće Martin Outs.

On je na istom položaju poput njegovog pradede koji je učestvovao u povorci kočija pri krunisanju Džordža Šestog, zatim dede koji je bio tu na krunisanju Elizabete Druge i svog oca koji je upravljao kočijama za srebrni jubilej Elizabete Druge 1977. godine.

Glavni kočijaš Metju Pauer rekao je da je uzbuđenje u takvim prilikama izuzetno veliko, ali da je važno da ostanete mirni i da sprečite konje da se unervoze.

Izvor: RTS
Foto: BBC.com/PrintScreen

Pogledajte još