Postoje rizici izpunjenja dogovora sa MMF

"Uslov za odobravanje aranžmana sa MMF-om je da u narednih nekoliko nedelja naša zemlja parlamentu dostavi na usvajanje rebalans budžeta za 2011. godinu i Predlog zakona o restituciji u skladu sa postignutim dogovorom sa misijom MMF-a. Uslovi postoje i u fiskalnoj i u monetarnoj politici, ali su glavni izazovi vezani za ispunjavanje pune odgovornosti u vezi prihoda i rashoda države i delu strukturnih reformi koje su obuhvaćene ovim programom", rekao je Šoškić u intervjuu agenciji Beta.

Šoškić je istakao da rizike ispunjenja ugovorenih obaveza ne treba minimizirati, posebno ne u predizbornoj godini.

"Ipak, verujem da smo kao demokratsko društvo dovoljno evoluirali da svi mi kao poreski obveznici i kao birači sa glasačkim pravom razlikujemo jeftinu političku demagogiju koja izaziva kratkoročne boljitke pojedinim kategorijama biračkog tela na račun dugoročne i mnogo veće štete celini biračkog tela, odnosno svima nama kao građanima, poreskim obveznicima i glasačima na srednji i dugi rok",
upozorio je guverner.

On je dodao da veruje i da "političari moraju da shvate da razumni, odgovorni i solidni potezi koji vode dugoročnom napretku zemlje istovremeno obezbeđuju i dugoročnu podršku biračkog tela".

"Srbija je, na žalost u situaciji da i dalje ima deficit, odnosno da više trošimo nego što prikupljamo sredstava u budžet. Taj manjak se mora finansirati. To je moguče učiniti prihodima od prodaje državne imovine, kao što je bio slučaj sa delom privatizacionih prihoda tokom prethod decenije, ili uz dodatno zaduživanje u zemlji i inostranstvu", rekao je Šoškić.

BEOGRAD, 2. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još