Crnogorska skupština raspravlja o izbornom zakonu

PODGORICA, 2. septembra 2011. (Beta) – Skupština Crne Gore u petak razmatra vladine izmene zakona o opštem obrazovanju koje predvidjaju da se nastava u školama izvodi na crnogorskom, ali i na srpskom i ostalim jezicima u službenoj upotrebi.

Ministar prosvete Slavoljub Stijepović saopštio je da očekuje jednoglasnu podršku poslanika, jer su, kako je podsetio, predložene izmene rezultat dogovora vlade i opozicije.

Najjača opoziciona partija Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da su vladine izmene za tu stranku prihvatljive, jer se njima “obezbedjuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika”.

“Predlogom izmena zakona srpski jezik se ne proglašava službenim, već se tom jeziku kojim govori najveći broj gradjana Crne Gore, omogućava ravnopravan tretman sa službenim jezikom”, kazao je u skupštini poslanik SNP-a Neven Gošović.

Gošović je podsetio na rezultate popisa koji je pokazao da većina gradjana govori srpskom jezikom i ocenio da ti “gradjani ne traže dominaciju srpskog jezika, već njegovu ravnopravnost” sa crnogorskim.

Poslanik SDP-a Borislav Banović, medjutim, smatra da se zakonom “na mala vrata” definiše ko su manjinski narodi u Crnoj Gori “što nije uredjeno Ustavom”, a protiv čega je njegova partija.

..