FARBANJE JAJA ZA VASKRS: Kreativni i zabavni načini ukrašavanja

Farbanje jaja za Uskrs je jedan od najpoznatijih običaja koji prate najveći hrišćanski praznik. Domaćice jaja obično boje na Veliki petak, a ukućani se njima kucaju na dan Uskrsa. Najtraženije tehnike za farbanje jaja su one koje daju vrlo lep rezultat, a ujedno su prirodne, bez hemije koja bi prodrla u jaja kroz ljusku.

Značenje farbanja jaja

U hrišćanstvu se veruje da su jaja ranije bila zabranjena hrana tokom posta, pa su ih ljudi farbali i ukrašavali kako bi obeležili kraj perioda pokajanja i posta. Rani hrišćani u Mesopotamiji farbali su jaja u crveno kako bi simbolisali krv koju je Hrist prolio tokom svog raspeća.

Kako izbeleti jaja?

Da bi se jaja lepo obojila, ona treba da budu bela, a ne žuta. Sve što vam treba je sirće i malo vremena jer za samo nekoliko minuta sirće skida boju sa ljuske jaja. Sirće će posvetliti smeđa jaja do bledokremaste ili čak bele boje i onda ćete moći da ih ofarbate u najlepše nijanse.

Dovoljno je da jaja stavite u vodu sa sirćetom i, kad provri, sperite ih i očistite sunđerčićem.

Tehnike za farbanje jaja

Farbanje uskršnjih jaja je tradicija koja datira stotinama godina unazad, do danas. To je i jedan od najzabavnijih uskršnjih običaja jer u ceo proces možete da uključite i decu.

Ono što sve čini još boljim je to što sada postoji mnogo različitih načina za farbanje uskršnjih jaja, od tradicionalnih metoda do šik novih tehnika za koje možda nikada niste čuli.

Farbanje jaja folijom

Za ovu tehniku trebaće vam jaja, aluminijumska folija, boja i sirće.

Prvo jaja izbelite u kipućoj vodi sa sirćetom. Onda lagano zgužvajte alu-foliju, pa je potom ispravite i u nju uvijte kuvana jaja.

Boju sipajte u činiju, stavite dve kašike sirćeta i dodajte vode. Dobro promešajte.

Stavljajte jaja u tečnost i ostavite ih da stoje 30 minuta. Na kraju izvadite jaja, razvijte foliju i dobićete predivna mermerna jaja koja će oduševiti sve ukućane.

Farbanje jaja krep papirom

Za ovu tehniku su vam potrebni krep papir, sirće, kuvana jaja, bojice, vruća voda.

U posude stavite nekoliko pocepanih traka krep papira (što više dodate, to su boje jače). Potražite krep papir koji pušta boju kada je mokar.

Dodajte jednu kašiku sirćeta. Sipajte malo vrele vode i ostavite da odstoji. Što duže bude stajalo, boje će biti tamnije.

Uronite jaja u posude za boje i ostavite nekoliko minuta. Što ih duže ostavite unutra, to će boja biti jača.

Na kraju jaja ostavite da se osuše.

Farbanje jaja u lukovini

Za farbanje jaja u lukovini će vam trebati 2,5 litara vode, ljuske od 10 velikih glavica luka, 200 ml vinskog sirćeta, 2 kašike soli, 10 jaja, ulje papirni, ubrusi, travke, najlonke.

Ubacite ljuske luka u posudu za kuvanje srednje veličine. U šerpu sipajte vodu i 200 ml sirćeta. Dodajte so i pustite da proključa. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuvajte oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite 10-15 minuta da se malo ohladi.

Jaja dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. Blago ih nauljite i na njih po želji nalepite travčice, recimo detelinu. Pažljivo jaje ubacite u najlon čarapu i sa obe strane privežite koncem. Nastavite tako sa svakim jajetom.

Pažljivo stavljajte jedno po jedno jaje u lukovinu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta.

Uklonite sa vatre i ostavite jaja da odstoje u loncu najmanje pola sata. Prebacite ih onda na tanjir i ostavite da se osuše, a na kraju ih premažite uljem da se lepo sijaju.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Farbanje jaja u vinu

Sve što vam treba za ovu tehniku, osim jaja, jeste vino.

U šerpu stavite flašu crnog vina i pustite da proključa. Onda u vino pažljivo spuštajte jaja. Ostavite da se kuvaju oko osam minuta ako više volite meka ili 15 minuta za tvrdo kuvana jaja.

Kada uklonite šerpu sa vatre, ostavite jaja da odstoje u crvenom vinu do šest sati. U zavisnosti od pigmenta u vinu, jaja će verovatno biti od plavičasto ljubičaste do sasvim tamne boje. Kada izvadite jaja iz vina, primetićete da imaju male kristale na sebi koji će im dati dodatni sjaj.

Farbanje jaja prirodnim bojama

Jedna od prirodnih tehnika farbanja jaja je ona s čajem od hibiskusa.

U dva litra vode skuvajte tri šolje cvetića hibiskusa. Ubacite jaja direktno u ključalu vodu.

Kuvajte ih 15 minuta, a zatim izvadite iz vode da se ohlade.

Isprva će jaja biti rozikasta, ali kako se budu sušila dobiće prelepu ljubičastu i teget boju.

Po želji ih premažite uljem.

Farbanje jaja voskom

Prelepa uskršnja jaja dobićete i ako ih ofarbate uz pomoć voska.

Za ovu metodu trebaće vam, osim jaja, lukovina i vosak. Najbolje bi bilo da imate domaća jaja, koja su svetlija, a ne ona tamnija jer se u tom slučaju boja neće lepo primiti.

Ali i ako imate tamnija jaja, možete da ih izbelite. Biće dovoljno da ih prokuvate u vodi sa alkoholnim sirćetom. Samo pazite da tokom kuvanja skidate tamnu penu koja se nakuplja na površini. Na kraju jaja pod mlazom vode obrišite sunđerčićem.

Što se voska tiče, biće vam dovoljan manji komad, ali sve zavisi od toga koliko jaja imate i koliko je vode od lukovine u šerpi.

Vodu s lukovinom stavite na vatru i pustite da se krčka oko pola sata, sat. Najbolje je ako ste lukovinu potopili u vodu par dana pre farbanja da se boja lepo otpusti.

Potom lukovinu skinite s vatre i izvadite ljuske luka iz tečnosti. Treba da vam ostane samo lepa tamnobraon tečnost.

Tu obojenu vodu vratite na vatru i pred ključanje ubacite vosak. Njega je najbolje prethodno naseckati i tako usitnjenog ga ubaciti. Kako se bude topio, on će početi da ostavlja trag po površini vode. To je znak da u vodu treba da počnete da spuštate jaja.

Jaja držite na vatri dok se tiho krčkaju oko pola sata.

Onda šerpu sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Na kraju jaja pažljivo izvadite, prebrišite krpom ili ubrusom i nauljite. Tamo gde se hvatao vosak ona će biti svetlija, a na drugim mestima tamnija. I sva će biti različita, prava mala umetnička dela.

Izvor: Zadovoljna.nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još