VASKRŠNJA TRPEZA: Tradicionalni praznični specijaliteti za celu porodicu

Nijedan Vaskrs ne može da prođe bez tradicionalne vaskršnje hrane!

Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Vaskrsa, i koja predstavljaju centralno mesto na vaskršnjoj trpezi, tu su i nezaobilazna Vaskršnja pogača i slatkiši.

Pogača je ukrašena jajima, a ukusni kolačići spremaju se u obliku jaja i zečeva, simbola ovog velikog praznika.

Kao prigodan dodatak jelu ili predjelu, možete napraviti recimo rusku salatu, urnebes, kuglice sa susamom i slično.

Predjelo za Vaskrs ne mora da bude pretrpano. Na običan plitki tanjir stavite malo mlečnih proizvoda kao što su sir, kajmak ili paprika u pavlaci. Dodajte nešto suhomesnato, za predjelo to je sasvim dovoljno.

Kada je reč o glavnom jelu za Vaskrs tu možete pustiti mašti na volju i spremiti nešto neobično što niste u prilici da jedete svakodnevno.

Najbolje je spremiti nešto od mesa, poput nekog interesantnog jela sa roštilja. Dobar izbor bi bile neke šnicle, karađorđeva, leskovački uštipci ili tome slično. Još ako jelu dodate malo pomfrita, šampinjona sa roštilja ili neki interesantan sos, biće to pravi ručak iz restorana.

I za kraj ceo ručak zasladite nekim domaćim desertom. Neka to bude torta ili jedna vrsta kolača.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izaberite najlepša jela po ukusu svoje porodice i obradujte ih.

Uskršnji venčići od kiselog testa

Sastojci:

- 750 g brašna
- 60 g kvasca
- 210 ml mleka
- 75 g maslaca
- jaje
- so
- 75 g šećera
- 1 žumance
- 6 kašika šećera
- 6 kuvanih vaskršnjih jaja

Priprema:

Brašno prosejati u dublju posudu, pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti razdrobljen kvasac, dodati kašiku mleka i sve pomešati sa malo brašna. Testo prekriti krpom, i ostaviti 15 minuta na toplom mestu.

Rastopiti maslac u manjoj posudi. Pomešati sa jajetom, solju, šećerom i preostalim mlekom – ostaviti kašiku mleka sa strane. Ovu masu zamesiti sa kvascem. Ostaviti pokriveno još 15 minuta.

Testo izdeliti na 6 delova i oblikovati u lopte. Od njih napraviti duge rolne, pa od svake oblikovati krug sa rupom u sredini, ili isplesti pletenicu.

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Umutiti žumance sa kašikom mleka, pa premazati venčiće. Podmazati pleh i po njemu ih rasporediti. Posuti šećerom po želji. Ostaviti 10 minuta, pa peći u rerni 20 minuta.

Doboš torta

Sastojci:

Za kore:

- 6 jaja
- 120 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 30 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 kapi sirćeta

Za fil:

- 6 jaja
- 170 g šećera u prahu
- 100 g rendane čokolade
- 200 g maslaca
- 1 vanillin šećer
- šlag za dekoraciju

Priprema:

Umutite žumanca sa prah šećerom i postepeno dodajte brašno, prethodno čvrsto umućena belanca i istopljen maslac. Od ove smese ispecite 6-10 kora (kore pecite na dnu naopako prevrnute šerpe ili okruglog pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa sirćetom i dobijeni karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel još nije stvdrnuo nožem označite parčiće.

Za fil umutite jaja, šećer u prahu i rendanu čokoladu, pa mutite dok se smesa ne zgusne. Ohladite smesu, a zatim dodajte vanilu, maslac i sve dobro umutite. Ređajte red kore red fila, a na kraju stavite koru sa karamelom i ukrasite je šlagom po želji.

Izvor: Stvarukusa.mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još