Zašto je jogurt super zdrava namirnica?

0

Sve više istraživanja potvrđuje da je jogurt zaista vredna namirnica koja na mnoge načine pomaže čovekovom zdravlju. Otkrivamo vam za što je sve dobar ovaj hvaljeni mlečni proizvod.

Vitamini
Jogurt je bogat vitaminima. Samo čaša jogurta sadržava značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Količine i vrste vitamina zavise od vrste jogurta, ali svi imaju vitamine koji su vrlo važni za zdravlje. Punomasni jogurti, na primer, sadrže i vitamin E koji je ključan za normalno funkcioniranje imunološkog sastava.

Mršavljenje
Istraživanje naučnika u Teksasu otkrilo je da dijete mnogo bolje funkcionišu ako uključuju i konzumiranje jogurta, jer sadrži kalcijum koji podstiče sagorevanje masti u organizmu.

Dobre bakterije
Poznato je da jogurt ima tzv. dobre bakterije, one koje su korisne za ljudsko zdravlje. Fermentisani proizvodi kao što je jogurt, sadrže probiotike. Oni su dobri za probavu, kao i za jačanje imuniteta.

Krvni pritisak
Nedavno istraživanje pokazalo je da jogurti pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Osim toga, jogurt dobro deluje i preventivno pa ako ne želite imati problema s visokim krvnim pritiskom osigurajte svoju dnevnu dozu jogurta.

Oporavak mišića
Jogurti su izvrstan napitak za sve one koje praktikuju vežbe. Naime, jogurti sadrže veliku količinu proteina koji mišiće opskrbljuju potrebnim aminokiselinama. Na taj način mišići se obnavljaju, a organizam se opskrbljuje novom energijom i sposoban je za nove aktivnosti.

Osteoporoza
Osteoporoza je bolest kostiju povećava rizik od lomova. Kombinacija kalcijuma i vitamina D koja se nalazi u jogurtu, pomaže jačanju kostiju.

Sitost
Nekoliko je istraživanja pokazalo da su ljudi koji redovno konzumiraju jogurt sitiji i nemaju potrebu za nepotrebnim obrocima. To je zasluga proteina koji se nalaze u jogurtu pa ih je dobro konzumirati kao međuobroke umesto nezdravih grickalica. Dakako, to njihovo svojstvo pridonosi i održavanju vitkosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.