ZBOG FINANSIJSKIH PROBLEMA: Muškarac obukao burku i takmičio se na ženskom šahovskom prvenstvu u Keniji (FOTO)

Bio je to hrabar gambit dvadesetpetogodinjšeg kenijskog šahiste koji je odlučio da se preruši kako bi se takmičio na ženskom Otvorenom šahovskom prvenstvu u svojoj zemlji.

Obučen od glave do pete u burku i sa crnim naočarima koje su mu zaklanjale oči, Stenli Omondi se na Kenija Openu, otvorenom šahovskom turniru, prijavio u ženskoj konkurenciji kao Milisent Avour.

Ali Omondijev hrabar potez je razotkriven jer su organizatori posumnjali da nešto nije u redu zbog broja dobijenih partija nepoznate šahistkinje.

U svoju odbranu, Stenli je u pismu izvinjenja, u koje je "Bi-Bi-Si" imao uvid, napisao da ima "finansijske probleme". Naveo je i da je "spreman da prihvati sve posledice" svog postupka, mada je odbio poziv "Bi-Bi-Sija" za komentar.

Predsednik Kenijske šahovske federacije, Bernard Vandžala, rekao je da, iako će Omondiju biti zabranjeno da učestvuje na turnirima verovatno "nekoliko godina", verovatno neće biti zauvek isključen iz šaha.

- U početku nismo sumnjali, jer je nošenje hidžaba normalna pojava. Ali, primetili smo da je uspeo da pobedi veoma jake igračice, a mala je verovatnoća da neko ko se prvi put pojavljuje na turniru bude toliko dobar igrač - rekao je Vandžala.

Obuća i činjenica da Omondi nije progovarao dodatno su zabrinuli organizatore.

- Jedna od "crvenih zastavica" koju smo takođe primetili bile su cipele. Bile su više muške nego ženske. Takođe smo primetili da ne priča, čak i kada je došao da uzme svoj takmičarski broj. Nije ni sa kim razgovarao. Obično, dok igrate, razgovarate sa svojim protivnikom... jer igranje šahovske partije nije rat, već i druženje - rekao je Vandžala.

Uprkos sumnjama, zvaničnici su mu dozvolili da nastavi, plašeći se da bi mogli biti optuženi za diskriminaciju zbog odeće sa verskim obeležjem i izbacili su ga tek u četvrtoj rundi.

- Kada je prešao u narednu rundu takmičenja, pošto je dobio veoma jak meč, pozvali smo ga i nije bio iznenađen. Odmah je priznao da je muškarac. Izrazio je žaljenje zbog svog postupka, izvinio se i rekao da je to uradio samo zato što je imao finansijskih poteškoća i mislio je da će mu osvajanje titule pomoći da to prevaziđe - kaže Vandžala.

Kenija Open, koji je održan prošle nedelje, je godišnje takmičenje koje se organizuje u glavnom gradu, Najrobiju. Ovogodišnje izdanje privuklo je preko 400 igrača iz 22 zemlje. U ženskoj konkurenciji je bilo registrovano 99 kandidatkinja, a pobednica bi kući odnela preko 3.000 dolara.

Omondi je poznat šahista, ali Vandžala veruje da je mislio da će imati više šanse u ženskoj kategoriji, s obzirom na viši standard igre u muškoj konkurenciji.

Dok se Šahovska federacija Kenije i ranije bavila slučajevima prevare, uglavnom vezanih za starost takmičara, ova prevara je prva takve vrste.

Slučaj je prosleđen disciplinskoj komisiji tog tela koja bi trebalo da donese odluku u narednih nekoliko dana.

- To je ekstreman slučaj, presuda može uključivati zabranu. Isključujem doživotnu zabranu, ali može dobiti i višegodišnju zabranu igranja na turnirima - objasnio je Vandžala.

Slučaj će takođe biti prosleđen Međunarodnom šahovskom savezu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još