OPREZ ZA ALERGIČNE: U vazduhu trenutno prisutno 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima

U vazduhu je trenutno prisutno 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima, a sa prvim danima maja očekuje se i početak cvetanja polena trava, pa alergične osobe treba na vreme da počnu sa svojim terapijama i usklade svoj izlazak u prirodu.

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena - Agencija za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović izjavila je da je ovo period kada cveta drveće i da se u vazduhu beleži oko 12 polenovih zrna cvetalog drveća.

- Dosta su se sugrađani javljali i pre praznika kako bi znali kakva je situacija i, naravno, uskladili svoja kretanja i terapije, kako ne bi došli u situaciju da se tokom malog produženog odmora razbole ili da imaju burnije reakcije - rekla je Mitrović.

Navela je da je trenutno prisutan polen breze, koja ima najveći alergeni potencijal, tačnije to zrno ima najviše alergenih komponenata i da se, uglavnom, kada pacijenti kod lekara i alergologa izvrše probe, ustanovi da je polen breze taj koji im izaziva najburnije reakcije.

- Međutim, prisutno je još 11 polenovih zrna koje međusobno svojim unakrsnim reakcijama pogoršavaju kliničku sliku osoba koje su alergične. Tu su još i vrba, javor, jasen, orah, pltani, četinari - rekla je Mitrović.

Dodala je da se sa lepim danima očekuje i polen duda i da će sa prvim danima maja, posle vlage koja pogoduje svim biljkama, pa i travama, početi emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe.

Mitrović je navela da se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji "Polen Srbija", može pratiti kakve su vrednosti polena u 24 grada.

Istakla je da građani ne treba sami da se leče, već da, u dogovoru sa lekarima, počnu terapiju 10 dana pre nego što krenu alergeni na koje su alergični.

Izvor: Dnevnik.rs, Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još