NAVIKA OKO KOJE SE POLEMIŠE: Da li treba spavati u čarapama?

Ako čvrsto verujete da čarape ne treba da nosite u krevetu, možda bi trebalo da poslušate šta stručnjak za spavanje ima da kaže o tome, jer se pokazalo da bi to moglo da ima nekoliko dobrobiti za vaše zdravlje.

Što se tiče spavanja, svako ima svoje omiljene navike. Neki od nas vole da nose dugu pidžamu, neki spavaju samo u donjem rublju, dok neki spavaju potpuno goli. Svako od nas voli drugačije stvari, ali ima i nekih navika oko kojih mnogi ne mogu da se slože, a jedna takva je i pitanje čarapa u krevetu.

Loša vest za svakoga ko misli da ne bi trebalo nositi čarape noću – stručnjak za spavanje je otkrio da bi one mogle da budu ključne za dobar san, prenosi "Mirror".

Martin Sisli, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije "MattressNextDay", objasnio je:

- Nošenje čarapa u krevetu može da vam pomogne da ugrejete stopala, što može da signalizira vašem telu da je vreme za spavanje. To može da vam pomogne da brže zaspite i imate čvršći san. Nošenje čarapa dok spavate potencijalno može da vam pomogne da dublje zaspite održavajući vaša stopala toplima. Kada su vam stopala hladna, krvni sudovi se sužavaju, što može da oteža spavanje.

Ipak, to još uvek zavisi od vaših ličnih sklonosti. Stručnjak je dodao:

- Da li će nošenje čarapa u krevet zaista dovesti do dubljeg sna ili ne može zavisi od pojedinca. Neki ljudi smatraju da je nošenje čarapa u krevet neudobno, dok drugi možda ne primećuju nikakvu razliku u kvalitetu sna.

Ako više volite da spavate bez čarapa, dobra vest je da postoji nekoliko drugih trikova koje možete da isprobate.

Deleći savete za sve koji žele da poboljšaju kvalitet sna, profesionalac je rekao da se takođe isplati pridržavati doslednog rasporeda spavanja, izbegavati kofein u večernjim satima i maksimalno iskoristiti eterično ulje lavande.

- Lavanda ima umirujuća svojstva, te može da pomogne u opuštanju i dubokom snu. Eterično ulje lavande možete da koriste tako da ga raspršite u spavaćoj sobi ili dodate nekoliko kapi u u vašu večernju kupku - dodao je.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još