OGRANIČITE NJIHOV UNOS: Slobodni šećeri povećavaju rizik od 45 negativnih zdravstvenih ishoda

Ako želite da ostanete zdravi, ne bi trebalo da konzumirate više od šest kašičica dodatog šećera dnevno, navodi se u novom međunarodnom istraživanju.

Naučnici iz SAD i Kine su pogledali kako "slobodni šećeri" u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utiču na 83 zdravstvena ishoda.

Otkrili su da prekomerna potrošnja povećava rizik od 45 negativnih zdravstvenih ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt, prenosi "Mirror".

Utvrđeno je da je depresija posebno snažno povezana sa visokim unosom šećera, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Zabrinjavajuće je da visok unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i pankreasa.

Zaključeno je da "slobodne šećere" treba ograničiti na oko šest kašičica dnevno, a preporučeno je i ograničavanje unosa zaslađenih napitaka na jednu nedeljno.

- Preporučujemo da smanjite potrošnju slobodnih šećera ili dodatog šećera na ispod 25 g dnevno - rekao je autor Liangren Liu, vanredni profesor u bolnici Zapadne Kine.

Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan uticaj na naše zdravlje i dolaze sa dodatnim hranljivim sastojcima kao što su vlakna.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još