NEVOLJE SA SMEĆEM: Šta raditi kada pored vas nikne divlja deponija

Goran Živković iz Niške Banje godinama ima problem sa smećem koje se nagomilavalo u komšijskom dvorištu gde niko ne živi. Sada se nalazi u vrzinom kolu institucija koje se izuzimaju od nadležnosti.

Najgore je, kaže, leti jer se tada šire neprijatni mirisi i glodari prelaze u susedna dvorišta, pa očekuje da sa lepim danima krenu i njegovi dugogodišnji problemi. Godinama se žalio različitim institucijama, ali su ga oni upućivali jedni na druge uz reči da nisu nadležni.

Kako Goran objašnjava, on živi na spratu kuće koju je nekada delio sa susedom koji je preminuo. Odvojeni su im ulazi i imaju posebna dvorišta, ali kaže da smeće koje se godinama nagomilavalo u komšijinom dvorištu niko neće da iznese što mu stvara problem, piše sajt Južne vesti.

- Sve smrdi. To je leglo zaraze, nemoguće je živeti jer se u letnjim mesecima smrad širi. Mi tu stranu kuće ne ostvaramo, ne otvaramo prozore, ne koristimo terasu na toj strani - kaže Živković.

Kako on kaže, zbog divlje deponije koja se napravila u dvorištu pojavili su se glodari i oni prelaze u susedna dvorišta.

- Ima mnogo pacova, a navlače se i druge životinje, razni gmizavci. Plašimo se zaraze, ali nismo samo mi ugroženi. Tu su i ostale komšije, neki imaju i malu decu, a pacovi idu svuda - ističe Goran Živković.

Nišlija kaže da se obraćao svima za koje je mislio da su nadležni i da mogu da mu pomognu, ali su mu oni govorili da ipak nisu nadležni za njegov problem.

- Upao sam u "vrzino kolo", izgubio sam nit kome sam se sve obraćao i ne znam više kako da rešim problem - kaže Goran.

Jedino je Zaštitnik građana pokušao da pomogne. Lokalni ombudsman je utvrdio da je komunalna inspekcija nadležna za rešavanje divlje deponije na privatnoj površini i početkom 2022. godine poslao im preporuku za rešavanje problema. Međutim, Živković smatra da niko ne postupa po tim preporukama, jer đubre i dalje stoji u dvorištu.

Pošto se radi o privatnom posedu, Odlukom o komunalnom redu Grada Niša propisano je da vlasnik mora da se stara o dvorištu, da ga redovno čisti i održava. Pošto je vlasnik preminuo, trebalo bi da naslednik brine o dvorištu, ali Živković kaže da se niko od naslednika nije pojavljivao i ne zna ko su ni da li ih ima.

Zakonom o nasleđivanju propisano je da notar pokuša da nađe naslednike prema dostupnim informacijama iz matičnih knjiga, smrtovnice i slično. Ako on ne uspe, objavljuje se oglas u kom se naslednici pozivaju da se jave u roku od godinu dana. Ako se ni tada naslednik ne javi, zaostavština pripada Republici Srbiji.

Izvor: n1info.rs, juznevesti.com
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još