Portugalija: Srbija zaslužuje status kandidata

U intervjuu za portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs) Almeida Sampajo je rekao da Portugalija očekuje da mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za dodeljivanje statusa kandidata bude pozitivno, ali je naglasio da će isključivo Komisija o tome odlučivati.

"Ne možemo predviđati šta će oni učiniti i napisati i šta će biti objavljeno 12. oktobra. Ali iskreno očekujemo da mišljenje bude pozitivno. Srbija to zaslužuje i Srbiji je to potrebno i bila bi šteta da to ne bude slučaj", rekao je on i istakao da je Portugalija među najvećim pristalicama integracije Srbije u EU.

Portugalski ambasador je dodao da ne vidi nikakav ozbiljan razlog da mišljenje Evropske komisije ne odrazi napredak koji je Srbija ostvarila u ključnim oblastima proteklih meseci, uključujući ispunjenje obaveze saradnje s Haškim tribunalom.

Almeida Sampajo je rekao i da očekuje da Savet EU dodeli status kandidata Srbiji, istakavši da će se Portugalija zalagati za to.

On je podsetio da odluka o datumu za početka pregovora može biti doneta istovremeno sa dodeljivanjem statusa kandidata ili kasnije i izrazio nadu da će to biti učinjeno u bliskoj budućnosti jer je, kako je ocenio, od ključnog značaja za Srbiju da počne taj proces.

Beta

Pogledajte još