VAŽAN DATUM: Rim danas slavi 2776. rođendan

Rim - jedan od najlepših gradova sveta, glavni grad Italije, danas zvanično puni 2776 godina. Po legendi, Romul je osnovao grad na brdu Palatino 21. aprila 753. godine pre naše ere. Da bi proslavili ovaj važan datum, organizovani su razni događaji, susreti i predstave koji će otkriti sve lepote ovog grada koji ne prestaje da iznenađuje ni one koji u njemu žive, a posete muzejima biće besplatne.

Rim je grad koji drži rekord u mnogim stvarima, pa je i po broju fontana – ima ih dve i po hiljade – prvi u svetu. Nekada su bile dekorisane glavama zmajeva, zatim su zamenjene sa tri para usta da bi danas imale samo malu iskrivljenu cev koja podseća na nos pa ih zovu "nosonje".

Rim je i grad sa najvećim brojem crkava na svetu, ima ih čak 900. Jedna od najstarijih je Bazilika Svete Pudencijane i Crkva Svete Praksede.

Rim je jedini grad na svetu u kojem se nalazi jedna država: Vatikan. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu povezana je sa Kastelom Sant Anđelo (poznat i kao Hadrijanov mauzolej) putem Passetto di borgo, kojeg na rimskom dijalektu nazivaju El koridore.

Taj "hodnik", dugačak 800 metara, koristile su pape u bekstvu ili da bi se poznate ličnosti odvodile u zatvor u zamku.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

I mada je poznat u svetu kao grad na sedam brda, zapravo ih ima više. To je zato jer je tokom vekova proširio svoje granice. Istorijska brda su Aventino, Ćelio, Eskvilino, Kvirinale, Viminale, Kampidoljo (Kapitol) i Palatino. Njima je potrebno dodati i brda Vatikana, Pinćio i Đanikolo.

Legenda kaže da je veštica bacila čini na parove koji šetaju Pjacom Navonom oko Fontane dei Kvatro Fjumi (Fontana četiri reke) suprotno od kretanja kazaljki na satu.

Ukoliko par na taj način obiđe fontanu sigurno će se uskoro rastati. Ta legenda je poznata kao Kletva ljubavnika.

Na Pjaci Vitorio, na brdu Ekvilino, nalazi se čudan niz statua i ezoteričnih simbola. Magična vrata (Porta magica), poznata još i kao Alhemijska vrata (Porta Alchemica) deo su Vile Palombare koja se nalazila na Eskvilinu pre urbanizacije brda. Kako kaže legenda, ova vrata su bila povezana sa filozofskim kamenom i ekscentričnim studijama poznatog alhemičara koji je živeo u vili.

Panteon je napravljen od miksa vulkanske lave i betona i ostao je neoštećen od kada je izgrađen. Imperatori bi 21. aprila trijumfalno ulazili u ovo zdanje kao da ih je pozvao sam Apolon, bog Sunca antičkih Rimljana.

Tačno u podne, kada je sunce visoko na nebu, svojim zracima osvetljava okrugli otvor na kupoli Panteona.

U gradu možete sresti veliki broj mačaka lutalica o kojima, zahvaljujući opštinskoj odredbi iz 1991. godine, brinu volonteri Udruženja mačje kolonije Tore Argentina. Smatra se da ih je oko 300.000 i po zakonu, ukoliko njih najmanje pet živi zajedno, ne mogu biti razdvojene.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Tradicija nalaže da svako ko poseti Fontanu di Trevi baci u nju tri novčića za sreću. Na kraju svakog dana iz fontane se izvadi 3.000 evra što je oko 1,4 miliona evra godišnje koje grad poklanja u dobrotvorne svrhe.

U blizini se nalazi Muzej paste, u ulici Skanderberg broj 117. Muzej ima 11 sala koje su posvećene najomiljenijem obroku Italijana i svim vrstama pasta, od špageta, preko makarona do bukatina.

Najstariji most u Rimu, Ponte Fabrićo, zadržao je svoj izgled koji je imao još pre dve hiljade godina. Most koji povezuje ostrvo Tiberina, oduvek je izgledao kao što danas izgleda.

Tamo gde se nalazi Crkva Santa Marija del Popolo, priča se da je sahranjen Neron. Po legendi, sahranjen je ispod oraha koji su često okruživale vrane. Papa Paskvale Drugi je 1099. odlučio da odseče orah jer se smatralo da su se tu okupljale veštice koje su uznemiravale Neronovu dušu. Kosti imperatora su iskopane, a pepeo potom prosut u Tibar.

Između Crkve Svete Trojice i Španskog trga (Piazza di Spagna) nalazi se stepenište koje je projektovao italijanski arhitekta po narudžbi francuskog diplomate. Prostor dobija naziv po obližnjoj španskoj ambasadi pri Svetoj stolici.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Koloseum se nije oduvek tako zvao. Njegovo prvobitno ime je bilo Amfiteatro Flavijano. Istoričari kažu da ime Koloseum potiče od statue visoke 35 metara, Il Colosso di Nerone, koja se nalazi izvan amfiteatra.

Cezar nikada nije ušao u Koloseum – ubijen je 125 godina pre prvog spektakla. Kapacitet je 87.000 gledalaca i najveći je amfiteatar na svetu. Rimljani su imali besplatan ulaz na spektakle. Koloseum ima 80 vrata od kojih je 76 bilo namenjeno stanovništvu, dva ulaza (one na severu i jugu) koristila je aristokratija, a dva gladijatori.

Na istoku su bila Vrata života kroz koja bi ulazili gladijatori koji su uglavnom bili robovi, a na zapadu su se nalazila Vrata smrti kroz koja bi se iznosila tela poginulih gladijatora.

U Koloseumu je ubijeno oko 500.000 ljudi i oko milion životinja. Film "Gladijator" jeste sniman u Koloseumu, ali je u jednom momentu režiser Ridli Skot odlučio da mu Koloseum nije dovoljan i da ne izgleda pompezno na filmskom platnu te se preselio sa ekipom na Maltu gde je za potrebe snimanja napravio svoj lični Koloseum.

Još u antičkom Rimu je postojao tzv. ulična hrana, na ulicama grada su se često viđale Lixae koje su nudile hranu prolaznicima, hleb i fritele.

Groblje Verano je, iako može da zvuči čudno, mesto koje izgleda kao muzej na otvorenom. Na tom groblju je sahranjena većina poznatih ličnosti Rima među kojima i Siniša Mihajlović.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još