PREPOZNAJTE SIMPTOME ANDROPAUZE: Da li bi o "muškoj menopauzi" trebalo više da se govori?

"Muška menopauza" je češći izraz za andropauzu. Opisuje smanjenje testosterona što je u vezi sa simptomima kao što su umor, nesanica, promene raspoloženja. Takođe može uticati na plodnost.

Andropauza podrazumeva pad proizvodnje testosterona kod muškaraca koji imaju 50 ili više godina. Često je povezan sa hipogonadizmom.

Testosteron je hormon koji se proizvodi u testisima i zadužen je između ostalog, za podsticaj seksualnog nagona.

Takođe, podstiče promene tokom puberteta, utiče na mentalnu i fizičku energiju, održava mišićnu masu, reguliše imunitet...

"Menopauza" kod muškaraca se naravno razlikuje od menopauze kod žena na nekoliko načina, među kojima je osnovno to što nije povezana sa menstrualnim ciklusom a i, ovo stanje - ne doživljavaju baš svi muškarci.

Andropauza ne znači da reproduktivni organi postaju nefunkcionalni, međutim, seksualne komplikacije mogu nastati kao rezultat sniženog nivoa hormona.

Simptomi "muške menopauze"

Andropauza može izazvati fizičke, seksualne i psihičke probleme. Obično se pogoršavaju sa starenjem. Tako se mogu javiti depresija, osećaj tuge, smanjen nivo energije, niža motivisanost, smanjeno samopouzdanje, teškoće u koncentraciji, nesanica ili poteškoće sa spavanjem, povećana telesna masa, smanjena mišićna masa i osećaj fizičke slabosti, ginekomastija, ili razvoj dojki, smanjena gustina kostiju, erektilna disfunkcija, smanjen libido, neplodnost.

Muškarci koji uđu u ovaj period, takođe mogu da osetiti natečene ili osetljive grudi, da primete smanjenu veličinu testisa, smanjenu maljavost, pa i nalete talasa vrućine.

Nizak nivo testosterona povezan sa "muškom menopauzom" takođe je povezan sa osteoporozom. To je stanje kada kosti postaju slabe i lomljive, ali je ovaj simptom redak.

Promene testosterona tokom godina

Pre ulaska u pubertet, nivo testosterona je nizak. Zatim se povećava sa polnim sazrevanjem. Testosteron je hormon koji kod muškaraca podstiče tipične promene tokom puberteta, kao što su rast mišićne mase, rast dlaka na vašem telu, produbljivanje (mutacija) glasa, promene u seksualnom funkcionisanju.

Sa starenjem, nivoi testosterona obično počinju da opadaju. Prema klinici Majo, nivoi testosterona imaju tendenciju da opadaju u proseku za jedan procenat godišnje posle tridesete godine života.

Neka zdravstvena stanja mogu izazvati ranije ili drastičnije padove nivoa testosterona.

U svakom slučaju, ako postoje problemi u andropauzi koji zahtevaju stručnu pomoć, uvek se najpre na osnovu uzorka krvi može ispratiti nivo testosterona.

Osim ako "muška menopauza" ne uzrokuje ozbiljne poteškoće ili ometa drastično kvalitet život, navedeni simpomi ne zahtevaju tretman ni lečenje.

Savetuje se, da ako se iskaže neki od posebnih problema, najpre razgovor sa izabranim lekarom, i da nema razloga da se kod "jačeg pola" javi problem "otvaranja" o ovoj vrsti problema.

Najčešći način lečenja simptoma "muške menopauze" je - zdraviji način života. Lekari obično savetuju da se konzumira zdrava hrana, da se redovno vežba, dovoljno sna i izbegavanje stresa.

Poštovanje ovih saveta, može koristiti svim muškarcima, a oni koji imaju izražene simptome "muške menopauze" primetiće drastičnu pozitivnu promenu u smislu opšteg zdravstvenog stanja.

Ako je među simptomima izražen onaj koji je muškarca uveo u depresiju, lekar može da prepiše antidepresive, odredi terapiju i savetuje promene u načinu života.

Hormonska supstituciona terapija je još jedna opcija lečenja. Međutim, to je veoma kontroverzno. Kao i steroidi koji poboljšavaju performanse, sintetički testosteron može imati štetne neželjene efekte.

Ako vam lekar predlaže terapiju hormonima, razmotrite sve pozitivne i negativne strane pre nego što donesete odluku.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još