Medvedić bez oka, lutka bez ruke

Drama „Brod za lutke“, autorke Milene Marković, u režiji Slobodana Unkovskog, koja se bavi položajem žene i nasiljem u savremenom društvu, najnoviji je projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Priča o tragičnom životu jedne žene naslanja se na osam bajki - „Alisa“, „Zlatokosa“, „Ivica i Marica“... Jedan od najizvođenijih savremenih pisaca, Milena Marković, koncipira bajke „kao krvave obredne inicijacije dece u svet odraslih“, a publiku ostavlja podeljenu. 
Jedni će se oduševiti jasnoćom predstavljanja ljudskog duha i dubinom emocija, drugi će biti zbunjeni, ali sigurno je – svi će sa ove predstave izaći sa osećajem žuči u stomaku. 
Brod za lutke i na njemu medvedić bez oka i lutka bez ruke, okosnica su drame, koja se u pojedinim momentima suviše oslanja na psovku i ispraznu buku. Lik glavne junakinje, od detinjstva do smrti tumači osam glumica, koje, svaka na svoj način, predstavljaju dubinski bol jedne žene, nesnalaženje sa suprotnim polom i vremenom. One su, prema zamisli reditelja Unkovskog, beskompromisni glas o opoziciji žene u društvu. 
U predstavi "Brod za lutke" igraju: Voja Brajović, Vojin Ćetković, Ljubomir Bandović, Ljubinka Klarić, Marija Karan, Suzana Lukić, Branislav Lečić, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Boris Isaković, Milena Ražnatović i drugi. Scenograf je Meta Hočevar, kostimograf Jelena Proković, a kompozitor songova Rambo Amadeus.
Reditelj Unkovski režirao je predstave širom bivše Jugoslavije, u Italiji, Grčkoj, SAD, Belgiji, Švedskoj… Pamte se njegove režije “Hrvatskog Fausta”, “Pozorišnih iluzija”, “Bureta baruta”, “Šina”, “Galeba”. Predavao je glumu I režiju na poslediplomskim studijama na nekoliko univerziteta u SAD. Trenutno je profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.