"Duboka 2" uskoro se seli na jug

Jedna od kopaoničkih žičara, "Duboka 2", postaće deo skijališta na Besnoj kobili. "Skijališta Srbije" još ove sedmice će to i ozvaničiti, najavio je u Vranju generalni direktor ovog javnog preduzeća Nebojša Nedeljković. Žičara će biti prenesena čim se otopi sneg na Kopaoniku. 

Biće to vrlo kompleksan zahvat, jer je žičara duga oko tri kilometra. "Duboka" može da preveze oko 2.000 skijaša na sat, što je po Nedeljkovićevom mišljenju zadovoljavajuće za početak rada skijališta na Besnoj kobili. Žičara koju država ustupa vredi oko 50 miliona dinara. Stručnjaci "Skijališta Srbije" već su obišli padine Besne kobile radi utvrđivanja staza i rešavanja drugih pitanja povodom početka rada skijališta na ovoj planini. Nedeljković je posebno ukazao na nužnost uspostavljanja visokih standarda u razvoju budućeg zimskog turističkog centra na Besnoj kobili, zaštite prirode, eliminisanja divlje gradnje, pošto je to jedini način da se privuku ozbiljni investitori i platežni gosti. 

U Vranju je već osnovano javno preduzeće "Skijalište Besna kobila", koje će gazdovati skijaškim kompleksom, pratiti njegovu izgradnju, uređenje i regulisati posedovanje zemljišta na tom terenu. Vranjska opština priprema generalno rešenje skijaškog centra na Besnoj kobili, a do kraja godine trebalo bi da budu izrađeni i urbanistički, prostorni planovi za planinu. Vranje je dobilo 40 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana za infrastrukturno sređivanje Besne kobile – rekonstukciju kilometar dugog puta do planinarskog doma i, pre svega, izgradnju odgovarajuće trafo-stanice. Zimski centar na Besnoj kobili od izvanredne je važnosti za turistički razvoj juga Srbije.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.