KADA SE SMIRE STRASTI: Šta bi obavezno trebalo da uradite nakon svađe sa partnerom?

Svađe u vezama i brakovima nisu neobične. One mogu da oslabe ili ojačaju odnos između dvoje ljudi, a kako će svađe uticati na odnos zavisi i o tome kako ćemo se ponašati kada se svađa završi.

Verovatno ste i sami tokom svađe sa partnerom izvukli neke prethodne prepirke kao argument. To ste uradili, jer niste rešili do kraja.

Zato je nakon svađe, kada se strasti smire, bitno argumentovano i smireno razgovarati o svemu što se dogodilo.

Nemojte da se pretvarate da se nije dogodilo ništa, nemojte da nastavljate da kažnjavate partnera i nemojte da preskočite priču i izvinjenje. Izvinjenje nužno ne znači da vašem partneru priznajete da je bio u pravu, a da ste vi pogrešili, nego je način da priznate da ste jedno drugom povredili osećanja.

Bitno je da razgovor, koji ćete voditi nakon svađe, bude kvalitetan. Postoje i neki saveti koje možete da sledite, kako bi on bio takav.

Vratite se na problem zbog kog je svađa počela i rešite ga

Pažljiv i miroljubiv razgovor o problemu može samo da popravi vaš odnos. On ne znači da nećete biti iskreni nego znači da ćete sve što vas muči reći bez podignutog tona i prozivki. Suočavanje sa problemima na miran i staložen način pomaže odnosu.

Zajedno proverite da li postoji neki veći problem

Možda je svađa krenula zbog neopranog posuđa, ali u razgovoru sa partnerom proverite da li postoji u vašem odnosu neki veći problem, zbog kog lakše "planete". Budite radoznali, vodite iskren razgovor i ako je potrebno, kopajte sve dok ne dođete do pravog problema.

Nastavite dalje bez zameranja

Cilj kvalitetnog razgovora nakon svađe je da zaista rešite problem i da svađu koja se dogodila ne koristite kao argument u nekim budućim prepirkama. Za ovakve poteze ponekad je potrebna hrabrost jer možda nismo spremni da čujemo neke stvari, međutim, veza je kvalitetna samo ako je iskrena i ako se bavimo problemima koji nas muče na način da ih rešavamo umesto da ih guramo pod tepih.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još