Umetnička mašina Hvatač misli u Galeriji Žad

BEOGRAD, 5. septembra 2011. (Beta) – Umetnička instalacija “Hvatač misli” (MindCathcer) autora Predraga Nikolića od 7. do 21. septembra biće predstavljena u Galeriji “Žad” Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu.

Instalacija “Hvatač misli” je umetničko-istraživački projekat nastao s idejom da istraži odnos ljudskih emocija i ponašanja prema kreativnosti, rekao je agenciji Beta autor Predrag Nikolić i dodao da, do otvaranja postavke, suština rada te svojevrsne umetničke mašine treba da ostane misterija.

Nikolić je, ipak, objasnio da je instalacija zasnovana na svetlećim crvenim, plavim i žutim poljima po kojima posetioci gaze u skladu sa sopstvenim izborom, i u zavisnosti od dužine i inteziteta pritiska na ta polja, stvaraju odredjene vizuelne i audio sentence.

Istraživanje autora tiče se psiholoških i filozofskih aspekata koji se ogledaju u ponašanju posetilaca, kao što su ograničenja, greške, radoznalost, razumevanje, značenja, reakcije, percepcija.

Instalacija, kako je naveo Nikolić, komentariše promene u savremenim načinima usvajanja znanja, u ljudskom zapažanju i komunikaciji. Za postavljanje instalacije koja predstavlja Nikolićev doktorski projekat upotrebljeno je 1.100 metara kablova, 37 interaktivnih polja, 222 led lampe.

..